Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, siyasiler, gazeteciler, yargı mensupları ve iş adamlarının da aralarında bulunduğu 48 kişiyi usulsüz dinledikleri iddiasıyla, Emniyet eski İstihbarat Dairesi Başkanları Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak hakkında dava açtı.

Sözcü gazetesinden Asuman Aranca'nın haberine göre, iddianamede, Akyürek ve Altıparmak “örgüt yöneticisi” olmakla suçlandı. Savcı 40 ayrı eylemden sorumlu tuttuğu Akyürek’in 860 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Altıparmak hakkında 23-87 yıl arasında Ergenekon soruşturmasının hazırlayıcılarından İstihbarat Dairesi eski Başkanı Recep Güven için de 192-704 yıl hapis cezası istendi.

50 SANIK VAR

Savcı Alpaslan Karabay tarafından yürütülen ve kamuoyunda “VİP Dinleme” olarak bilinen soruşturma tamamlandı. Çeşitli rütbelerde 50 polis ‘’Suç işlemek için örgüt kurmak ve yönetmek, örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme ve saklama, özel hayatın ve haberleşmenin gizliliğini ihlal ve iftira” ile suçlandı.

İLGİNÇ MHP YORUMU

130 sayfalık iddianamede İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin raporuna da yer verildi. Raporda, MHP lideri Devlet Bahçeli ’nin özel kalem müdürü ve danışmanlarının da usulsüz dinlendiği belirtilerek, "Bir siyasi partinin Genel Başkanı'nın yakın çevresinin dinlenmesi, o Genel Başkanın da dolaylı olarak dinlenmesini beraberinde getirir. Dinleme işleminin 12 Haziran 2011 genel seçiminin hemen öncesinde yapılması, bir siyasi partinin geleceği ve ülkenin siyasi süreci açısından sonuç doğurabilir" denildi.

KAYITLARI SİLDİLER

İddianamede sanıkların, verilerinin tutulduğu sistemdeki log kayıtlarını, başka birimlere atandıktan sonra sildikleri de vurgulanarak, "İşlemlerin hukuka ve mevzuata aykırı olduğunun bilincinde oldukları anlaşılmıştır. Vatandaşların anayasa ve kanunlarla güvence altına alınmış olan özgürlüklerine soyut iddialar ve içeriklerle müdahale edilmesi hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmaz" denildi.

GÜLEN ÖRGÜTÜNÜN ALT YAPILANMASI

Sanıkların örgüt kurucusu olmakla da suçlandığı iddianamede, şüphelilerin Fethullah Gülen örgütünün amaçları doğrultusunda usulsüz dinleme yaptıkları şu sözlerle anlatıldı:

“İstihbarat Daire Başkanlığındaki bu örgüt yapılanmasının, Fethullah Gülen örgütünün alt yapılanması olduğu, bu yapı içerisinde örgütün asıl amacının gerçekleştirmek üzere hedeflenen kişilerin iletişimleri tespit edildiği, dinlenildiği, sinyal bilgilerini değerlendirildiği ve kayda alındığı, bu şekilde bu kişilere ait veriler elde edildiği, devlet hiyerarşisinin dışına çıkarak İstihbarat Dairesi Başkanlığında suç işlemek için oluşturulmuş illegal örgütünün amaçları doğrultusunda ve devletin imkanlarını kullanarak faaliyet gösterdikleri, şüpheliler Ramazan Akyürek ve Ömer Altıparmak’ın İstihbarat Daire Başkanı olarak görev yaptıkları dönem süresince bu örgütün yöneticisi oldukları anlaşılmıştır.”