Yüksekova'nın Dağlıca Bölgesi'nde 4 yıl önce PKK saldırısı sırasında kaçırılıp bir süre sonra serbest bırakılan 8 askerden Ramazan Yüce ve Halis Çağan ilk kez sivil mahkemede hakim karşısına çıktı.

Hakkari'nin Yüksekova İlçesi Dağlıca Bölgesi'nde 4 yıl önce 12 askerin şehit olduğu PKK saldırısı sırasında kaçırılıp bir süre sonra serbest bırakılan 8 askerden Halis Çağan ve Ramazan Yüce, basın yayın yoluyla örgüt propagandası suçlamasıyla ilk kez sivil mahkemede hakim karşısına çıktı. Terör örgütü PKK tarafından kaçırılan ve serbest bırakıldıktan sonra 6 ayrı suçtan yargılanan Çağan ve Yüce hakkında Roj TV'de yayınlanan konuşmalar nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ile zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçundan açılan davaya, Van Askeri Mahkemesi görevsizlik kararı vererek, dosyayı Van Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti.

Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi de askeri savcının iddianemesini kabul ederek, Ramazan Yüce için 'suçu ve suçluyu övme' ile 'zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından 9.5 yıla kadar, uzman çavuşluktan istifa eden Halis Çağan'a ise 'zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçundan 7.5 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen ilk duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanık Ramazan Yüce ve avukatı Dincel Aslan, Halis Çağan'ın avukatı Ali Faik Kayacan katılırken, sanık Halis Çağan katılmadı. Yaklaşık 1 saat süren duruşmada sanık Yüce, kendisi hakkındaki iddalarla ilgili hazırladığı 9 sayfalık yazılı savunmasını okuyarak mahkeme heyetini sundu.

Hakkındaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Yüce, Kürt olduğu gerekçesiyle baskının bütün sorumluluğunun kendisine yıkıldığını söyledi. PKK tarafından kaçırılma sürecini detaylarıyla anlatan Yüce, kaçırıldıkları bölgeye getirilen Roj Tv kameralarına ailelerine iyi olduklarını söylemelerini istediklerini söyledi. Herkesin sırayla konuştuğunu belirten Yüce, sıra kendisine ve Halis Çağan'a geldiğinde grubun sorumlusu tarafından talimatlarla konuşturulduğunu belirtti. PKK'lıların kendilerini soru yönelterek konuşturulduklarını söyleyen Yüce, 'Silahlı bir örgütün eline düşmüştük. Bize bunları tehditle söylettiler" diye konuştu.

Mahkeme Başkanının Yüce'ye yönelttiği 'Kendinizi tehdit altında hissetmeseydiniz, neler söylerdiniz?" sorusuna da Yüce, "Sadece aileme selam söyleyip, başkada bir şey söylemezdim" dedi. Sanık avukatı Dincel Aslan ise müvekkili Yüce'nin kaçırıldığı zaman Roj Tv'ye verdiği demeçte "Ne asker annesi, ne gerilla annesi ağlamasın" sözünün anneleri bütün olarak ele aldığını belirterek Yüce'nin beraatını istedi. Mahkeme heyeti duruşmaya gelmeyen Halis Çağan'ın talimatla ifadesinin alınması için duruşmayı 22 Eylül 2011 tarihine erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Yüksekova İlçesi'ndeki Dağlıca Taburu'na, 21 Ekim 2007 gecesi PKK'lılar tarafından düzenlenen baskında 12 asker şehit oldu, 17 asker yaralandı, 8 asker de PKK'lılar tarafından kaçırıldı. Kuzey Irak'a kaçırılan askerler, BDP milletvekilleri aracılığıyla Türkiye'ye teslim edildikten sonra, Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde yargılandı.

Uzman Çavuş Halis Çağan, çavuş Mehmet Şenkul, erler Ramazan Yüce, Fuat Başoda, İlhami Demir, İrfan Beyaz, Özhan Şabanoğlu ve Fatih Atakul hakkında askeri savcı tarafından hazırlanan iddianemede, er Ramazan Yüce için ağırlaştırılmış ömür boyu diğer sanık askerler için 3- 7 yıl arasında hapis cezası istendi. Sanık askerler 1 Şubat 2008'de Van Askeri Mahkeme'de yapılan ilk duruşmada tahliye edildi. Dava süreci içinde sanık askerlerin terhisleri verildi, uzman çavuş da istifa etti. 25 Aralık 2009'da görülen son duruşmada ise er Ramazan Yüce 2.5 yıl hapis cezasına, diğer 7 sanık için de 'görevi ihmal' suçlarından verilen cezalarda 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' karar verildi.

Van Askeri Mahkemesi ayrıca Yüce ve Çağan hakkında Roj TV'de yayınlanan görüntülerde yaptıkları konuşmalar nedeniyle 'suçu ve suçluyu övme' ile 'zincirleme olarak basın-yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından görevsizlik kararı vererek dosyayı Van Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

CİHAN