İstanbul Atatürk Havalimanı'nda, "5982 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun"un halkoyuna sunulmasına ilişkin oy kullanım işlemi sabah saat 08:00 da başladı. Atatürk Havalimanında ilk oyu kullanan Endonezya'da yaşayan işadamı Demir Timurtaş, iş görüşmesi için geldiği Türkiye'de, oyunu "evet" olarak kullandığını söyledi.

Gökhan ARTAN / AHT

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde oy kullanma şartlarına sahip vatandaşlar, gidiş katındaki 6, geliş katındaki 9 sandıkta oylarını kullanmaya başladı. Endonezya'dan gelen Demir Timurtaş isimli vatandaş Atatürk Havalimanı'nda oyunu kullanan ilk yolcu oldu. İlk oyu kullanan Demir Timurtaş "Evet" oyu verdi. Demir Timurtaş'a basın mensuplarının 'Oyunuzu ne yönde kullandınız? sorusu üzerine, "Endonezya'dan geliyorum, elektrik-elektronik mühendisiyim. İş görüşmesi için geldim ve bu arada oyumu da kullandım. 'Evet' olarak kullandım. Çünkü, statükoya hayır, ülkemizin önünün açılması için 'Evet' dedim" dedi.

Oyunuzu neden 'Evet' yönünde kullandınız? Şeklindeki soruya ise, "Türkiye sıkıntılı bir dönemden geçiyor, o süreci tıkamak isteyen insanlar olduğunu düşünüyorum. Onun aşılması için 'Evet' oyu kullandım." dedi. Oylarını kullanan yolcular vatandaşlık görevini yerine getirmenin huzurunu yaşadıklarını belirterek, referandum sonuçlarının ülkeye yararlar getirmesi dileğinde bulundular.




Gümrük kapılarında oy verme işlemi, halk oylamasının yapılacağı 12 Eylül Pazar günü YSK'nın o çevre için belirleyeceği halk oylamasının bitiş saatine kadar devam edecek.
Gümrük kapılarında, Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlar, ''sadece pasaportlarıyla'' ve ''sadece gümrükten giriş-çıkış yaparken'' tatil günleri dahil, 24 saat süreyle oy verebilecek. Gümrük kapılarındaki oy vermede, vatandaşlar, ''Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu'' filigranlı sarı renkli oy zarfları ve beyaz renk üzerinde ''Evet'', kahverengi renk üzerinde ''Hayır'' ibarelerinin bulunduğu iki ayrı renkten oluşan birleşik oy pusulaları üzerinde tercihlerini belirtiyorlar.