Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’nde 11 Mayıs 2013’te meydana gelen bombalı saldırıda 52 kişiyi öldürmek, 130 kişiyi öldürmeye teşebbüs, 2’si ağır 25 kişiyi yaralamakla suçlanan 15’i tutuklu, 11’i tutuksuz, 7’si firari 33 sanığın yargılanmasına Hatay 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Duruşmada sanıkların ifadeleri cezaevlerinden telekonferans yöntemiyle alındı.

İlk duruşması 10 Şubat 2014 tarihinde Adana 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve özel yetkili mahkemelerin kapatılması ardından dosyası olay yeri olan Hatay’a gönderilen davanın, Hatay 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasına sanık ve mağdur avukatları katıldı. Saat 10.00’da başlayan duruşmaya tutuklu sanıklar getirilmedi.

 Eylemi planladığı öne sürülen ve Suriye’de olduğu belirtilen Mihraç Ural, saldırıyı düzenlediği ileri sürülen Nasır Eskiocak ile birlikte 9’u tutuklu, 7’si firar, 2’si tutuksuz 17 sanık hakkında 53’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu ve 3 bin 597’şer yıla kadar hapis cezası istendi. Eylemden doğrudan haberi olmadan yardım ve yataklık yaptıkları öne sürülen 16 sanık hakkında da 10-15 yıl hapis cezası isteniyor.

AİLELER KATILMADI
 
Hatay Adliyesi’nde görülen dava nedeniyle polis sabahın erken saatlerinde güvenlik önlemi alırken, duruşmaya sanıkların ve saldırıda yaşamını yitirenlerin aileleri katılmadı.
Saldırıyı planladığı iddia edilen Mihraç Ural’ın ismi firari sanıklar arasında yer alırken, Ural’ın Suriye’de öldürüldüğü iddia edilmişti.
 Mart ayında Suriye’nin Keseb Sınır Kapısı’nı almak için rejim askerleri ile muhalifler arasında çıkan çatışmada Mihraç Ural’ın rejim askerlerine destek verdiği ve bu sırada 3 adamıyla birlikte öldüğü öne sürülmüştü.

İHBAR GELDİ AMA ÖNLENEMEMİŞTİ

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan 110 sayfalık iddianamede, bombalı saldırıdan 3 gün önce Hatay Emniyet Müdürlüğü’nü arayan bir kişinin, Suriye istihbaratı ile bağlantılı olan THKP-C Acilciler terör örgütünün Türkiye ’de bombalı saldırı hazırlığı içerisinde olduğu yönünde ihbarda bulunulduğuna değinildi.
 Adı açıklanmayan ihbarcının, saldırının önce Ankara ’daki Kocatepe Camii’ne cuma günü planlandığı, sonra hedefin bir AVM olarak değiştirildiğini söylediği, saldırı için 2 minibüs alınarak Suriye’den getirilen bombaların yerleştirildiğini söylediği bildirildi.

İhbarcının saldırı hazırlığıyla ilgili bazı ayrıntıların yanı sıra bazı isimleri de söylediği ve ihbarın ardından güvenlik birimlerinin aldığı önlemlere rağmen saldırıların önüne geçilemediği kaydedildi.

İddianamede, örgüt yapısı ve adı geçen sanıkların görevleriyle ilgili bilgilere de yer verildi. THKP/C-Acilciler terör örgütü lideri Mihraç Ural’ın Suriye’deki iç savaş sonrasında, Suriye rejiminin desteğiyle Mukaveme Suriyyi adında silahlı/askeri birlik kurduğu ve Suriye yönetimine bağlı güçlerle birlikte muhaliflere karşı savaştığı, Suriye istihbarat örgütü yetkilileri ile irtibatlı olduğu ve onların talimatlarını yerine getirdiği öne sürüldü.

 Eylem planlamasının Mihraç Ural ve Suriye istihbaratı elemanı olduğu ileri sürülen Ömer El Hatip ve kimliği tespit edilemeyen ‘Hacı’ kod adlı kişiler tarafından yapıldığı iddia edildi. Yusuf Nazik’in eylem planlaması hazırlığında Mihraç Ural aracılığıyla Suriye devlet başkanı Beşar Esad’la görüştürüldüğü de iddialar arasında yer aldı.

PATLAYICILARIN ÖZELLİĞİ

 İddianamede, patlayıcılara yönelik yapılan çalışmalara da değinildi. Patlatılan araçlar üzerinde yapılan incelemede, ana patlayıcı madde veya yemleme olarak kullanılan (yüksek güçlü patlayıcılardan) RDX içerikli patlayıcı madde yerleştirilerek anahtar sistemi, başlatıcısı ve güç kaynağı tespit edilemeyen, ‘canlılar üzerinde öldürücü ve yaralayıcı, cansızlar üzerinde yakıcı-yıkıcı-tahrip edici’ özelliğe sahip el yapımı bomba olduğu belirtildi.
 Duruşmanın sonunda tutuklu sanıklardan 4’ü tahliye edildi.


DHA