Reyhanlı'yı kana bulayan saldırıyla ilgili iddianamede sanıklar hakkında rekor düzeyde ceza talep ediliyor. Adana Cumhuriyet Savcılığı tarafından hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde 2'si Suriye uyruklu olmak üzere 15'i tutuklu 33 sanığın yargılanmasına başlanacak.

İddianamede, aralarında Suriye'de yaşayan THKP/C Acilciler örgütünün firari lideri Mihraç Ural'ın da bulunduğu 17 sanık hakkında 53'er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 2 bin 860'ar yıl hapis cezası istendi. 16 zanlı için ise terör örgütüne üye olmak, yardım ve yataklık yapmak suçlamasıyla 15'er yıl hapis talep edildi. İddianamede ayrıca sanıkların Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve istihbarat örgütü El Muhaberat ile irtibatlı oldukları belirtiliyor. Reyhanlı'da 11 Mayıs 2013'te belediye ve PTT binası yakınlarındaki bombalı araçların patlatılması sonucu 5'i çocuk 52 kişi hayatını kaybetmiş, 155 kişi de yaralanmıştı. 10'u kamu, 134'ü de özel kişilere ait 144 bina da hasar görmüştü.

Hatay'ın Suriye sınırında bulunan ilçesi Reyhanlı'da 52 kişinin öldüğü terör saldırısına bakan Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10'uncu maddesiyle görevli Adana Cumhuriyet Savcılığı, soruşturmasını tamamladı. Hazırlanan iddianame, mahkemeye sunuldu. İddianamede, saldırıları planlayan ve organize eden 2'si Suriye uyruklu 33 kişi hakkında, 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma, 52 kişiyi patlayıcı kullanarak öldürme, 155 kişiyi de öldürmeye teşebbüs' suçları başta olmak üzere çok sayıda suçtan müebbet ve ağır hapis cezası istendi. Savcılığa göre patlamaları Suriye uyruklu Ömer el Hatip ve 'Ebu Cüneyt' kod adlı Muhammet Dip Korali ile 1 numaralı sanık Nasır Eskiocak ile yardımcısı Ergin Ördek ve Fikret Nazik, Mehmet Genç, Ahmet Mansuroğlu, Yusuf Büyükkasım, Doğan Özdemir, Süleyman Evet'in de aralarında bulunduğu öncü bir grup planlayıp organize etti.

Çok sayıda sanığın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve resmi istihbarat örgütü El Muhaberat ile ilişkisinin tespit edildiğine vurgu yapılan iddianamede, sanıklardan Doğan Özdemir ve Süleyman Evet'in, patlayıcıları olay yerine götürdüğüne değinildi. 16 sanığa terör örgütü 'THPK-C Acilciler' üyesi olma, örgüte yardım ve yataklık etme, suçu ve suçluyu saklama suçlamaları yöneltildi. İddianamede, örgüt yöneticiliği ile suçlanan sanıklar hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Katliamın sorumlusu olarak gösterilen sanıklardan Mihraç Ural'ın firari olduğuna dikkat çekilirken, 1 numaralı sanık Nasır Eskiocak'ın yakalanmasıyla ilgili ayrıntılara da yer verildi. Buna göre Eskiocak'ı, sınırın diğer tarafında Özgür Suriye Ordusu askerleri yakalamış. Kimliğini öğrendikten sonra da Türk yetkililere teslim etmişler.

Toplam 17 sanığın saldırıların planlayıcısı ve organize edicisi olduğuna işaret edilen iddianamede, bunların her birine 'devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma', '47 yetişkin ve 5 çocuğu tasarlayarak ve patlayıcı kullanarak öldürmek' suçlarından 53 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 2 bin 860'ar yıl hapis cezası talep edildi. 14 sanık hakkında da 'THKP/C Acilciler örgütüne üye olmak, yardım ve yataklık yapmak' suçundan 15'er yıl hapis cezası istedi. Adana Cumhuriyet Başsavcı Vekili ve Basın Sözcüsü Ahmet Karaca ise dün yaptığı yazılı açıklamada, sanıklar hakkında iddianamenin hazırlandığını ancak henüz mahkemeye sunulmadığını bildirdi.