Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da, bu gerekçeyle adı geçen kişilerin dosyalarını Yargıtay'a gönderdi. Ancak eski Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Başkanı M.O. için farklı bir yol izlendi. Hakkındaki suçlamalar emekliye ayrıldıktan sonra soruşturmaya konu olduğu için gözaltına alınan M.O. halen Emniyet'te sorgulanıyor. Edinilen bilgilere göre rüşvet soruşturmasında gözaltına alınan zanlılar yarın hâkim karşısına çıkacak.

Soruşturmada zanlılar 28 ayrı dosyayla ilgili, rüşvet ve dolandırıcılıkla suçlanıyor. Ankara Emniyeti KOM Şubesi'nde gözaltına alınan 26 kişiden 14'ü dün savcılık talimatıyla serbest bırakıldı. Serbest bırakılan 14 kişiden 7'sinin İstanbul'da avukat, diğerlerinin ise İstanbul Dünya Ticaret Merkezi çalışanları olduğu belirtildi. Aralarında Raina'nın sahibi Mehmet Koçarslan, İstanbul Barosu'na kayıtlı üç avukat, operasyonun başlaması ile birlikte Yargıtay'dan istifa eden bir memur ile birlikte iş takipçilerinin bulunduğu 8 kişi ise aranıyor.

Soruşturmada gözaltına alınan İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ise emniyetteki ifadesinde, rüşvet suçlamasını kabul etmedi. Yalçıntaş'ın, 1 milyon 200 bin liralık rüşvet iddiaları üzerine, "Yönetim Kurulu kararıyla biz o parayı söz konusu tahliye davasında vekalet ücreti olarak avukatımıza ödedik. Benim ve yönetim kurulunun rüşvet olayıyla bir ilgisi yok." dediği öğrenildi. Soruşturmada Ankara'da avukatlık yapan N.O. örgüt lideri, emekli Yargıtay 12. Hukuk Dairesi Onursal Başkanı M.O. örgüt yöneticisi, İstanbul Dünya Ticaret Merkezi avukatları S.B., S.O., İDTM eski genel müdürü O.B., aracılar ile Yargıtay'da görevli 4 memur ise örgüt üyesi olmakla suçlandı.

Ünlü gece kulübü Reina'nın sahibi Mehmet Koçarslan, operasyon başlayınca kayıplara karıştı. Polis, pasaport kayıtlarında yaptığı araştırmada Mehmet Koçarsalan'ın yurt dışına çıkış kaydına rastlamadı. Koçarslan'ın yurtdışına çıkmayıp yurtiçinde gizlendiği üzerinde duruluyor. Rüşvet operasyonundan kısa bir süre önce yurtdışına çıktığı belirlenen avukat K.P.'nin ise bir Musevi işadamının ticaret davasının lehte bozulması için Yargıtay'da girişimlerde bulunduğu iddialar arasında. Musevi işadamının kimliği açıklanmadı.

Yargıtay hukuk dairelerinde görevli 4 memurun ise rüşvet karşılığı çete lideri avukat N.O.'ya temyizi görülen ya da görülecek davalarla ilgili bilgi sızdırdıkları iddia ediliyor. N.O.'nun memurlardan H.N. ile İ.T.'yi aileleriyle birlikte bir haftalık termal tatiline göndermesi de dava dosyasına girdi. Memurların davalara ilişkin tetkik hakimi mütalaaları, ilgili davaya bakan üyenin yorumu ile dosyaya eklenen kulakçık notlarını avukat N.O.'ya sızdırdıkları iddialar arasında.

Soruşturmada çete lideri olmakla suçlanan Avukat N.O.'nun Tunalı Hilmi Caddesi'ndeki ofisi ile Çankaya'da kiraladığı garsoniyerinde polisin gizli izleme yaptığı belirtiliyor. İzlemede bazı Yargıtay üyeleri ve tetkik hakimlerinin sık sık N.O.'nun ofisine uğradığı saptandı. Soruşturmada, Yargıtay memurlarından B.E.'nin rüşvet paralarını eşinin adına açtığı hesaba yatırttığı saptandı. Memurların, "fotokopi vb." adı altında avukat N.O.'dan sürekli para aldıkları iddia ediliyor. Ankara ZAMAN