Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız imzasıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderilen 1 Ekim 2010 tarihli yazıda, Haberal'ın ayakta tedavi görebileceği yönündeki 5 kişilik sağlık kurulu raporunun Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından işleme konulmadığı itiraf ediliyor. Heyet raporundan tam bir yıl sonra Prof. Dr. Sezer Karcıer imzalı tek kişilik raporla sağlık kurulunun raporu çürütülmeye çalışılıyor.

'Sağlam' raporu işleme konulmamış

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, ilk derece mahkemesi sıfatıyla dün Ergenekon sanıklarının haklarında tutuklama kararı veren hakimlerle ilgili 15 ayrı davaya baktı. Bu davalardan 11'i Mehmet Haberal'ın açtığı davalardan oluştu. Ergenekon tutuklusu Doğu Perinçek de hakimlerden tazminat istedi. Haberal'ın hakimler Resul Çakır, Yakup Hakan Günay ve Rüstem Eryılmaz hakkında ayrı ayrı açtığı davada ise hakimlerin avukatlığını yapan Ömer Güntay, sağlık raporuyla ilgili ilginç bir yazıyı mahkemeye sundu. İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız imzasıyla İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü'ne gönderilen 1 Ekim 2010 tarihli yazıda, Haberal'ın sağlıklı olduğu yönündeki 16 Ekim 2009 tarihli rapor yer aldı. Haberal'ın ayakta tedavi görebileceği yönündeki 5 kişilik sağlık kurulu raporunun Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından işleme konulmadığı belirtildi. Prof. Dr. Zerrin Yiğit, Prof. Dr. Cengiz Çeliker, Prof. Dr. Vedat Sansoy, Prof. Dr. Tevfik Gürmen ve Doç. Dr. Cengizhan Türkoğlu tarafından verilen sağlık raporunun İÜ Rektörlüğü'ne gönderildiği ifade edildi. Yazıda şunlar belirtildi: "Hasta Mehmet Haberal ile ilgili basın yayın organlarında yayınlanan, Kardiyoloji Anabilim Dalı tarafından işleme konulmamış olan raporun yayınlanması ile ilgili olarak İÜ Kardiyoloji Enstitüsü'nde gerekli soruşturma başlatılmıştır."

Mehmet Haberal'ın avukatı Efsun Ünal, Erhan Kansız imzalı yazıda 16 Ekim 2009 tarihli müvekkillerinin sağlam olduğu yönündeki raporun üniversite hastanesince hastalığının ilerlediği için işleme konulmadığından söz edildiğini anlattı. Ünal, "Böyle bir rapor var ancak yok hükmündedir." dedi. Davalı hakimlerin avukatı Ömer Güntay ise 5 uzman kişinin imzasıyla verilmiş bir raporun, üst yazıyla yok sayılamayacağını söyledi. Güntay, "Bu belge hukuken doğmuş bir belgedir." diye konuştu. Haberal hakkında verilen sağlık kurulu raporunun, ancak başka bir sağlık kurulu raporu tarafından ortadan kaldırılabileceğini de ifade etti. Haberal'ın avukatı Serdar Özersin ise 23 Kasım 2010 tarihli bir başka sağlık raporunun İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulduğunu kaydetti.

Öte yandan Yargıtay 4. Hukuk Dairesi'ndeki duruşmalarda, hakimler başta olmak üzere devlet memurlarına doğrudan tazminat davası açılmamasını öngören torba yasa üzerinde tartışmalar da yaşandı. Ergenekon sanığı Doğu Perinçek ve ailesinin Hakim Hasan Hüseyin Özese'ye açtığı tazminat davası duruşmasında, Perinçek'in avukatı Mehmet Cengiz, "Yargının verdiği karar, yasa ile yok sayılmaya çalışılıyor." dedi. Bunun üzerine söz alan Hakim Hasan Hüseyin Özese'nin avukatı Sadrettin Haşıloğlu, "Ona bakarsanız bazı sanıkların da milletvekili yapılarak ceza almaktan kurtarılacağı konuşuluyor. Yasa değişikliğindeki amacın, CMK 141. ve 142. maddelerindeki hükümler ile Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun bazı hükümlerinin birbiriyle çelişmesi. Bana göre düzenleme anayasaya uyum için." diye konuştu.

Bakırköy savcısına soruşturma açıldı

Adalet Bakanlığı, Mehmet Haberal'ın 'sağlık raporları'yla ilgili haberler üzerine harekete geçti. Bakanlık, 'Bakırköy ilgili cumhuriyet savcısı ve doktorunun Kardiyoloji Enstitüsü servisinde yatan Haberal'ın sağlık durumu ile ilgili olarak gerekli işlemleri yapmadıklarına dair iddiaların' incelenmesi amacıyla 26 Kasım 2010'da adalet müfettişi görevlendirildiğini bildirdi. Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, "Bakırköy ilgili cumhuriyet savcısı ve doktorunun, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Enstitüsü servisinde bulunan bir tutuklunun sağlık durumu ile ilgili olarak gerekli işlemleri yapmadıklarına dair iddiaların incelenmesi amacıyla adalet müfettişi görevlendirilmiştir." ifadelerine yer verildi. (Zaman)