İl Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Sağlık Bakanlığı, kamu ve özel hastanelerdeki şiddet olaylarını takip edebilmek amacıyla "Beyaz kod" birimini kurdu. Birimin yaptığı çalışmalar sayesinde geçen yıl ve bu yılın ilk 3 ayında sağlık çalışanlarına şiddet uygulayan kişilerin yargılanmaları sağlandı.
 
Antalya'da bu dönemde Sağlık Bakanlığınca hukuki yardım yapılan, sağlık personelinin "müşteki" sıfatıyla yer aldığı 17 ayrı olay meydana geldi.
 
Atatürk Devlet Hastanesinde görev yapan bir doktora yönelik "Hakaret ve basit tehdit" suçunu işlediği öne sürülen İ.K, Kırcami Diş Polikliniğindeki diş doktorununa hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan İ.Ö. ve Kaş Aile Sağlığı Merkezindeki doktora hakaret ettiği ileri sürülen R.A. 11 ay 20'şer gün hapis cezasına çarptırıldı. Bir başka doktora hakaret ettiği iddiasıyla yargılanan A.A'ya da 10 ay hapis cezası verildi.
 
Kaş Devlet Hastanesindeki bir doktora hakaret ettiği öne sürülen G.G'ye 7 bin 80 lira, bir doktoru tehdit ettiği suçuyla yargılanan Ş.A'ya 660 lira, Manavgat'taki 3 sağlık çalışana yönelik kasten yaralama suçunu işlediği ileri sürülen Ö.T'ye bin, M.T'ye 8 bin 840, T.T'ye ise 600 lira adli para cezasına hükmedildi.
 
Sağlık çalışanlarına yönelik işlenen diğer suçlarda mahkemeler şu cezaları verdi:
 
"Manavgat Devlet Hastanesi acil servisinde görevli bayan doktora küfür ederek hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle daha önceden sabıkası bulunan ve cezası ertelenen Y.G. 1 yıl 2 ay, yarasının pansumanı için hastaneye gelen K.U, bayan hemşireye küfür etmesi nedeniyle 11 ay 20 gün, sağlık çalışanı ile yaşadığı olaydan dolayı kamu görevlilerine hakaret ettiği gerekçesiyle C.S.Ç. 5 ay, Kumluca'da sağlık personeline hakaret eden C.Y. de 2 ay 27 gün hapis ile cezalandırıldı.
 
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli bayan sağlık personelini tehdit ettiği gerekçesiyle E.K. ve Manavgat'ta kamu görevlisini tehdit ettiği gerekçesiyle R.K. hakkında 5'er ay hapis, Manavgat Taşağıl Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan doktoru tehdit ettiği gerekçesiyle B.E. hakkında 5 ay hapis ve 3 bin lira para cezasına hükmedildi.
 
M.T'ye, Manavgat Devlet Hastanesinde görevli personele yönelik işlediği basit tehdit suçundan 500 lira, Manavgat Devlet Hastanesi 112 Acil Servis görevlilerine küfür ve hakaret ettiği gerekçesiyle K.S. ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi bölümünde görevli bir doktoru tehdit ettiği gerekçesiyle F.Ö'ye 7 bin 80 lira para cezası verildi."
 

-"Şiddet hiç bir şekilde hak arama yöntemi değildir"-
 

İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, şiddetin kabul edilebilir bir tarafının bulunmadığını vurguladı. Sağlık Bakanlığının "Şiddete sıfır tolerans" sloganı ile başlattığı uygulama ile çalışanlara destek olduklarını belirten Bilgin, vatandaşlar ile sağlık çalışanları arasında derin bir sevgi bağı bulunduğunu ancak bazen istenmeyen olaylar yaşanabildiğini dile getirdi.
 
Bilgin, görevi başında sözlü veya fiili şiddete uğrayan sağlık çalışanlarına hukuki ve psikolojik destek sağladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
 
"Sağlık personeline uygulanan her türlü şiddetin karşısındayız. Şiddet uygulayan kim olursa olsun karşısında güçlü bir sağlık ordusu bulacaktır. Şiddetin hiç bir gerekçesinin olmayacağı, hukuki süreçten muaf tutulamayacağı gerçeğini vatandaşların öğrenmesi gerekiyor. Cezaların caydırıcı nitelikte olması konusunda çalışmalar sürüyor. Şiddet hiç bir şekilde hak arama yöntemi değildir."



AA