Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde davanın dün 7’nci duruşması görüldü. Duruşmaya tutuksuz sanıklardan elektrik mühendisi Ümit Şahin’in avukatı Gani Engin Ulusoy’un duruşmaya damga vuran savunması şöyle: “Soma AŞ, iş müfettişleri, Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) müfettişleri ve Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bu kazadan sorumludur. Burada çalışma yapılamaz raporu olmasına rağmen çalışmasına imkân verdikleri için. 2006 yılında Park Teknik burayı ihale ile aldı. Ancak 4 yıl sonra 2009’da ileride telafisi mümkün olmayan olayların çıkma ve yangın ihtimaline karşı ihaleyi geri vermek istedi.   

FACİAYI 5 YIL ÖNCE BİLİYORDU

Bugün maden sahibi, genel müdür, işletme müdürü yangının sebebini bilmediklerini söylüyorlar. Oysa Park Teknik, 5 yıl öncesinde facianın geleceğini biliyordu. Yoksa elindeki ballı ihaleyi neden bıraktı? Park Teknik ihaleyi bırakınca Soma AŞ ‘Ben alırım’ dedi. Riskli olan bir ocağın ihalesini TKİ Soma AŞ’ye verdi. Sorumlu bu arızalı madeni satanlardır. Bu arızalı arabayı trafikten men etmesi gereken TKİ, burayı yeniden ihale ile Soma AŞ’ye verdi. Bu olayın gerçek sorumluları TKİ yetkilileri ve bu devri onaylayan üst makamdaki yetkililerdir. İkinci sorumlu ise Soma AŞ’dir. Üçüncü sorumlu ise iş müfettişleri ve MİGEM müfettişleridir. Bunlarla ilgili suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyorum. Ayrıca 2009-2014 yılları arasındaki müfettiş raporlarını yüce mahkeme talep etsin.”

SORUŞTURMA EKSİK

Mağdur avukatları ise eksik soruşturma olduğunu, savcının olay yerine gidip delil toplamadığını ve suçüstü yapmadığını belirterek, “Eğer suçüstü yapılsaydı 11 aydır Enerji Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı görevlilerinin soruşturmaya dahil edilmesi için izin beklenmezdi. Bu soruşturma eksiktir” dedi. Duruşmaya yarın devam edilecek. 

Banu ŞEN / Hürriyet