Avukatların protestoları sebebiyle kızının yargılamasının da yapılamadığını söyleyen sanık yakını, "Sizin davranışlarınız yüzünden benim kızım mağdur oluyor, buna hakkınız yok." diye bağırdı. Silivri'deki duruşmaya, Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 139 tutuklu sanık ile Ragıp Zarakolu'nun da dahil olduğu 8 tutuksuz sanık katıldı. 

İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda yapılan duruşmaya, Prof. Dr. Büşra Ersanlı'nın da aralarında bulunduğu 139 tutuklu sanık ile aralarında Ragıp Zarakolu'nun da bulunduğu 8 tutuksuz sanık katıldı. Yaka kartı olmadan duruşma salonuna girmek isteyen avukat ile jandarma ekipleri arasında yaşanan tartışma büyüyünce mahkeme heyeti salondan ayrıldı. Seyirciler, protesto ve ıslıkla taşkınlık yapınca duruşma salonundan çıkarıldı. Yaşanan olaylar üzerine avukatlar da salonu terk etti. Bazı sanık avukatları mahkemeyi şikâyet etmek için İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'yı ziyaret etti. 

Mahkeme heyeti verilen aranın ardından tutuksuz sanıkların kimlik tespitini yaptı. Söz alan sanık avukatlarından Sinan Zincir, mahkemenin hukuk dışı uygulamalarda bulunduğunu iddia ederek, "Çağdaş avukatlar olarak duruşmayı terk ediyoruz." diyerek salondan ayrıldı. Büşra Ersanlı ve Gönül Erden'i savunan 3 avukat boykot kararına uymayarak duruşma salonunda kaldı. Söz alan Büşra Ersanlı, avukatların duruşmayı terk etmesinin kendi iradeleri olduğunu söyledi. Ersanlı, "Ben avukatların geri gelmesini istiyorum. Bu konuda heyetinizin yapılabileceği bir şey varsa lütfen yapın." dedi. Mahkeme Başkanı Ali Alçık bu davanın Kürtler, Kürtçe, BDP ve parti kapatma davası olmadığını belirterek, mahkemenin insanları ötelemediğini, dini, ırkı yargılamadığını, önyargı olmadığını söyledi. Alçık, 300 izleyiciden 280 kişinin salonda alkışlı gösteri yaptığını belirterek, "Bunları ayırmak mümkün değildir. İzleyicilerin dışarı çıkmaları yasaldır. Sanık müdafileri ise kendileri salondan çıkmışlardır. Gelsinler, kapı açık." dedi. 

Öğleden sonraki oturumda görevlendirilen iki TRT spikerinin okuduğu 133 sayfalık iddianame özetine tekrar itiraz eden avukatların talepleri reddedildi. Mahkeme ve avukatlar arasında yaşanan tartışmalar üzerine tüm sanıklar ayağa kalkarak mahkeme heyetine arkasını döndü. Bu durum üzerine duruşmaya devam edemeyeceğini belirten mahkeme başkanı, iddianame okunamadan davayı yarına erteledi. 

'KIZIMI SİZİN YÜZÜNÜZDEN GÖREMiYORUM' 

Duruşma salonunun boşaltılması sırasında izleyicilerden birinin avukatlara tepkisi dikkat çekti. Kızının davada tutuklu sanık olduğunu söyleyen anne, avukatlara bağırarak, "Kızım sizin yüzünüzden yargılanamıyor. İçeride olan siz değilsiniz. Sizin protestolarınız yüzünden kızımı göremiyorum." diyerek protestocu avukatlara tepki gösterdi. 



Zaman