Ahmet İSTEK- Teslime TOSUN

ANTALYA - SAVARONA yatına düzenlenen fuhuş operasyonuyla ilgili açılan davanın bugün görülen ikinci duruşmasında, 2’si tutuklu 7 sanık hakim karşısına çıktı. İlk duruşma sonrası tutuksuz yargılanan Kazak işadamı Tevfik Arif, mahkeme heyetine "Adaletinize güveniyorum" derken, tutuklu yargılanan Musa Çelik ve Gündüz Akdeniz’in tahliye talebi reddedildi. Mahkeme, jandarma tarafından çekilen CD’leri izlemeye karar verdi.

Antalya İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, geçen 28 Eylül’de Savarona yatına yönelik düzenlediği ’insan ticareti ve fuhuş’ operasyonunda gözaltına alınanlardan Kazak işadamı Tevfik Arif, Gündüz Akdeniz, Musa Çelik, Erkan Akdeniz, Hülya Erdoğan ve Rus uyruklu Erdar Baioguev tutuklanmış; Ekaterine Maisuradze, Kemal Tokay, Ebubekir Sıddık Tekin ve Veysi Avcı’nın tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti. Soruşturmayı yürüten Antalya Cumhuriyet Savcısı Yusuf Hakkı Doğan’ın hazırladığı ve mahkemeye sunduğu 50 sayfalık iddianame, kabul edilerek dava açılmıştı.
Haklarında ’insan ticareti’, ’suç işlemek amacıyla örgüt kurma’ ve ’küçük yaşta çocuğa fuhuş yaptırmak’ suçlamalarından her bir suçlama için türüne göre 3 ile 27 yıl arasında değişen hapis cezaları istenen 2’si tutuklu 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.

KAZAK İŞADAMI GAZETECİLERDEN KAÇIRILDI

Antalya 3’ncü Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma, tutuklu yargılanan Musa Çelik ve Gündüz Akdeniz’in Antalya L Tipi Kapalı Cezaevi’nden getirilmesiyle saat 11.10’de başladı. Tutuksuz yargılanan Kazak işadamı Tevfik Arif, gazetecilerin görüntü ve fotoğraf almasına engel olmak için adliyeye mahkum girişinden alındı. Arif’in avukatları Kazak işadamını baroda tuttuktan sonra mahkeme kaleminde bekletti ve duruşmanın başlamasıyla salona aldı. Duruşmada tutuklu yargılanan Musa Çelik ile Gündüz Akdeniz ile tutuksuz yargılanan Kazak işadamı Tevfik Arif, Erkan Akdeniz, Rus uyruklu Erdar Baioguev, Ekaterine Maisuradze, Kemal Tokay hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan Ebubekir Sıddık Tekin, Hülya Erdoğan ve Veysi Avcı ise duruşmaya gelmedi.

’ÖNEMLİ MÜŞTERİMİZ’

Mahkeme Başkanı Mustafa Zeki Söğüt, yabancı uyrukluklu Rus mankenlerin ifadelerinin ulaşmadığını belirterek, tanıkların dinlenmesine geçti. Tanık olarak salona alınan Belek’teki Rixos Premium Oteli’nin Genel Müdür Yardımcısı Galip Topal, 2002 yılından beri şirkette, 2007 yılından beri de otelde görev yaptığını, işadamı Tevfik Arif’in farklı zamanlarda otellerinde konakladığını söyledi. Topal, "Tevfik Arif önemli müşterimizdir, önemli ve ünlü konukları da gelirdi. İnsan ticareti, fuhuş gibi konulardan bilgim yok" dedi.

’BİZE MÜŞTERİ BULMUYORDU’

Mahkeme heyeti, tutuksuz yargılanan Hülya Erdoğan’ın telefon görüşmelerinde adı geçen Sevgi Uyanık’ı da tanık olarak dinledi. Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrencisi Uyanık, "Hülya Erdoğan ile birkaç kez telefonla görüştüm. Kendisini 2 yıl önce ’Buse’ takma adıyla tanımıştım. Buse’nin bana müşteri bulduğu yönündeki iddialara katılmıyorum" diye ifade verdi. Tanık Songül Kuru da, Hülya Erdoğan’ın kendisine müşteri bulup, görüşme sonrası parasını verdiği iddialarını kabul etmedi, "Sadece arkadaşları ile tanıştırıyordu" dedi.

’MANKENLER KATALOG ÇEKİMİ İÇİN’

Duruşmada tanık olarak dinlenen işadamı Fettah Tamince’nin kardeşi Fesih Tamince de, Tevfik Arif’i tanıdığını, Gündüz Akdeniz’i ise tanımadığını söyledi. Kendisinin Antalya merkez ofisinde bulunduğunu, otele gelen giden misafirler hakkında bilgi sahibi olmadığını belirten Tamince, iddianamede adı geçen Bekir Sıddık Tekin’in kendisine Rusya’dan cinsel amaçlı manken getirdiği iddialarını da kabul etmedi. Tamince, "Cinsel amaçlı Rus mankenlerin getirildiği sözlerim yanlış anlaşılmıştır. Biz mücevher işiyle de uğraşıyoruz. Katalog çekimleri için geldiler" dedi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Mustafa Zeki Söğüt, savcılık ifadesinde mankenlerin cinsel amaçla getirildiğini hatırlatması üzerine Tamince, "Katalog çekimi içindi" dedi.

TEVFİK ARİF: ADALETİNİZE GÜVENİYORUM

Mahkeme Başkanı Söğüt, tanıkların dinlenmesinin ardından tutuklu sanıklara söz verdi. Tutuklu yargılanan Musa Çelik, "Mağduriyetimin önlenmesi için tahliyemi istiyorum" derken, diğer tutuklu Gündüz Akdeniz ise, "Benim bu işlerle alakam yok. Rusçam bile yok, tahliyemi istiyorum" diye konuştu. Başkan Söğüt, tutuksuz yargılanan Kazak işadamı Tevfik Arif’e dönüp, "Tanık ifadelerine diyeceğiniz var mı?" diye sordu. Kazak işadamı, "Adaletinize güveniyorum" yanıtını verdi.

’ADALET HERKESE EŞİT OLMALI’

Tutuklu yargılanan Musa Çelik’in avukatı Mustafa Gökçe söz alarak, "Kimin fuhuş yaptığı belli değil. Müvekkilimin ne iş yaptığı, adresi belli. Yurtdışından manken getirip teslim ediyor. Onların ne yaptığını bilemez. 5 aydır tutuklu ve işyeri kapalı. Kefalet ya da denetimli serbestlik yöntemi ile tahliyesini talep ediyorum" diye konuştu.

Tutuklu Gündüz Akdeniz’in avukatı Faki Çıtak da, delil olarak konan iletişim tutanaklarının yasaya aykırı olduğunu, delil kabul edilemeyeceğini belirten savunmasında, "Sanıklar amca- yeğendir. Aynı deliller diğerleri için de geçerliydi. Adalet herkese eşit olmalıdır" dedi.

’GİZLİ TANIK DİNLENMESİ UYGUN DEĞİL’

Tevfik Arif’in avukatı Köksal Bayraktar mağdurelerin ifadelerinde, kendi istekleri ile geldiklerini, Arif’in konukları arasında yazar, sanatçı, bale sanatçılarının olduğunu söylediklerini belirterek şöyle konuştu: "Hepsi isteğimizle geldik şeklinde ifade vermişlerdir. Bu beyanlarında ortaya çıkıyor. Müvekkilime hiçbir zaman insan ticareti gibi ağır bir suç isnat edilemez. Bu hukuki bir hatadır. Gizli tanık konusunda ise Cumhuriyet Savcısı’nın gizli tanık dinlemesi uygun değildir, ağır suçlarda gizli tanık dinlenir. Beden varlığı ağır tehlike altında olmalı, bu durum yok. Tanık Koruma Kanunu uygulanmamalı, size de ifade vermemelidir. Olay açığa kavuşmuştur, ortada insan ticareti olmadığı ortaya çıkmıştır."

MAHKEME GİZLİ TANIĞI DİNLEYECEK

Mahkeme Başkanı Söğüt, ara karar için duruşmaya ara verdi. Yaklaşık 15 dakikalık aranın ardından Başkan Söğüt, ’Orta Asya’ adlı gizli tanığın dinlenmesine, adli emanetteki ses ve görüntü kayıtların yer aldığı CD’lerin izlenmesine, Musa Çelik ile Gündüz Akdeniz’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Söğüt, ayrıca tanık olarak Mustafa Ateş ile Polat Öztürk’ün de dinlenmesine karar verip duruşmayı 13 Nisan’a erteledi.

TEVFİK ARİF HIZLA UZAKLAŞTI

Duruşmaya ağabeyi Vakıf Arif ve yakınlarıyla gelen Kazak işadamı Tevfik Arif, duruşma sonrası mahkumların çıktığı kapıdan çıkartıldı. Arif, şoförünün kullandığı otomobiliyle güvenlikli mahkum kapısından çıkarak adliyeden uzaklaştı. Arif’in fotoğraf ve görüntüsünü almak isteyen gazetecilerle, jandarma ve gardiyanlar arasında küçük çaplı tartışma yaşandı. Bugünkü duruşmayı Fransız Devlet Radyosu’ndan bir muhabir de izledi. (dha)