İSTANBUL– Halkalı’da askeri personel taşıyan servis otobüsüne yönelik düzenlenen ve 5 astsubay ile bir astsubay kızının hayatlarını kaybettiği, 15 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıda kullanılan kabı hazırlayan ve hazırlatanların aralarında bulunduğu 2’si tutuklu 14 sanık hakkındaki dava dün görüldü.

SAVCI MÜTALAA VERDİ
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Savcı İsmail Tandoğan esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Mahkemeye 4 sayfalık mütalaa sunan Savcı Tandoğan, sanıklardan Mehmet Kazım Sevim’in PKK /Kongra-Gel terör örgütünün üyesi olduğu, örgüt içinde "Melle" kod adını kullandığını belirtti.

BOMBANIN KONULDUĞU KABI HAZIRLADI
Mütalaada, Küçükçekmece ilçesinde örgütsel faaliyetlerde bulunduğu ifade edilen Sevim’in sanık Seyithan Özer ile birlikte hareket ettiği anlatıldı. 2003-2004 yılları içinde Küçükçekmece DEHAP ilçe başkanlığı yapan Sevim’in 18 Haziran 2010 günlü fiziki takip sırasında birden çok insanın ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet veren parça tesirli el yapımı bomba düzeneğinin içine konduğu metal kutunun yapılmasını ve örgüt mensuplarına teslimini sağlayarak, vahim nitelikli terör eyleminde Devletin Birliği ve Ülkenin Bütünlüğünü bozma suçuna yardım ettiği mütalaada yer aldı. Sanık Seyithan Özer’in yurt dışı örgüt kampından dönen bir örgüt mensubunun barınmasına yardımcı olması için sanık Okan Ağar'a gönderdiği, 18 Haziran 2010 günlü fiziki takip sırasında, birden çok insanın ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet veren parça tesirli el yapımı bomba düzeneğinin içine konduğu metal kutunun yapılmasını temin ederek, vahim nitelikli terör eyleminde Devletin Birliği ve Ülkenin Bütünlüğünü Bozma suçuna yardım ettiği anlatıldı. PKK/Kongra-Gel terör örgüt üyesi bulunan sanıklar Mehmet Kazım Sevim ve Seyithan Özer'in askeri servis aracına düzenlenen bombalı saldırıda kullanılan bomba için metal kutu yaptırarak, eylemi gerçekleştiren terör örgüt üyelerine teslim etmek suretiyle Devletin Birliği ve Ülkenin Bütünlüğünü Bozma suçunu işledikleri vurgulandı.
 
45 YILA KADAR HAPİS…
Sanıklar Mehmet Kazım Sevim ve Seyithan Özer’in “Devletin Birliği ve Ülkenin Bütünlüğünü bozmaya yardım etmek ve silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlarından 30 yıldan 45 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Sanıklar İsmet Delen, Nusret Delen, Lütfi Balbal ve Okan Ağar’ın “silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi istenen mütalaada, sanık Salih Baykal’ın “Terör örgütü üyesi olmak, trafik güvenliğini tehlikeye sokmak, tehlikeli madde bulundurmak, genel güvenliği tehlikeye sokmak" suçlarından 16 yıldan 46,5 yıla, sanık Behrem Özel’in “Terör örgütü üyesi olmak, tehlikeli madde bulundurmak, genel güvenliği tehlikeye sokmak" suçlarından 14 yıldan 37,5 yıla kadar hapsi talep edildi. Sanık Ahmet Hakverir’in “terör örgütüne yardım yataklık" suçundan beraati talep edilen mütalaada 5 sanık hakkında “terör örgütü propagandası yapmak" suçundan açılan davanın 3. yargı paketi kapsamında getirilen değişiklik nedeniyle ertelenmesi istendi.
 

SELAHATTİN GÜNDAY / DHA