Konya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, 14 Temmuz günü terör örgütü IŞİD'e 'militan ve lojistik destek sağladığı' öne sürülen örgüt üyelerine yönelik operasyon düzenlemiş ve gözaltına alınanlardan 7'si tutuklandı. Operasyonun ikinci dalgası da 25 Temmuz'da Konya merkezli Ankara ve Manisa'da eş zamanlı olarak düzenlendi.

Konya başta olmak üzere Ankara ve Eskişehir'den gelen Özel Harekat ekipleri eşliğinde 300 polisin katılımıyla önceden belirlenen 30 adrese baskın düzenlendi. Baskında 1'i Manisa'da olmak, üzere 1'i kadın 16 kişi gözaltına alındı.

Operasyonun 50 kişiye yönelik düzenlendiği, başta grup lideri M.G. ile birlikte 3 kişinin tutuklu olduğu öğrenildi. Tutuklu olanların da grubu cezaevinden yönelttiği iddia edildi. Gözaltına alınan 16 kişi ve tutuklu olan 3 kişi dışındaki şüphelilerin büyük bir bölümünün Suriye'de olduğu ve bir kısmının ise çıkan çatışmalarda öldürüldüğü belirtildi.

Konya'daki evinde gözaltına alınan 2 çocuk annesi F.K.'nın IŞİD'in Türkiye 'deki canlı bombacısı olan ve aranan 3 kadından biri olduğunu iddia edildi. Teknik takibe takılan F.K.'nin, kardeşlerinin intikamını almak için canlı bomba olarak eylem yapacağı yönünde telefon görüşmesi yaptığı saptandı. 32 kişinin öldüğü Suruç patlamasında ise canlı bomba olarak ilk akla gelen kişinin de F.K. olduğu belirtildi. F.K.'nin ifadesinde IŞİD'e katılan 2 kardeşinin Suriye'deki çıkan silahlı çatışmada öldükten sonra örgüte katılıp, 'canlı bomba' olmayı kendisinin istediğini ancak örgütün bunu kabul etmediğini ileri sürdüğü öğrenildi.

Gözaltına alınan şüpheliler yapılan sorgulamanın ardından geçtiğimiz salı günü adliyeye sevk edildi. Aralarında F.K.'nın da bulunduğu 4 kişi tutuklandı. 10'u adli kontrol kararıyla olmak üzere 12 kişi de tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı'nın itirazı üzerine serbest bırakılanlardan 6'sı tutuklandı. Böylelikle tutuklu sayısı 10'a yükseldi.


DHA-Hasan DÖNMEZ