Erzurum Adliyesi’nde görev yapan savcı ve hâkimler de davayı izledi.

Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın karar duruşmasına tutuklu sanıklar Abdullah Özbey, Hakan Yavuz, Burhan Çilgin, Ahmet Çilgin, Ramazan Gündüz, Hasan Ciyanaklı ile sanık müdafileri katıldı. Sanıklar ve avukatlar savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı savunmada bulundu. Sanıkların son sözlerinin sorulmasının ardından duruşmaya ara verildi.
 
Mahkeme heyeti verdiği aradan sonra kararını açıkladı. Barış Batur’un yerini bildiği ve onunla görüştüğü halde bildirmeyen sanıklardan taksici Ahmet Yıldız 1 yıl hapse mahkûm edildi. Sanık Burhan Çilgin, Abdullah Özbey ve Ahmet Çilgin cinayeti işleyen Barış Batur’a yardım ve yataklık etmekten 20’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hakan Yavuz ve Ramazan Gündüz’e ise 18’er yıl hapis cezası verildi, ancak olayın aydınlanması yönünde itiraflarda bulundukları için sanıkların cezaları 15’er yıla düşürüldü.
 
Firari sanık Süleyman Ciyanaklı’nın kardeşi Hasan Ciyanaklı ise PKK terör örgütü üyeliğinden 12 yıl, sanık Barış Batur’u Güngören köyündeki evinde ve koyunların arasında 2 ay saklamak ve kurtulmasına imkan oluşturmaktan 5 yıl hapis cezası aldı.
 
Köyde çobanlık yaptığı sırada cinayeti işleyen Barış Batur’la 2 ay kalan Alkan Saruhan 2 yıl 6 ay hapse mahkûm edildi. Mahkeme, sanıklardan Fevzi Acar’ın beraatına karar verdi. Ayrıca terör örgütü üyeliğinden yargılanan sanıklar, savcılığın mütalaası doğrultusunda bu suçtan beraat etti. Firari sanıklar Süleyman Ciyanaklı ile Barış Batur’un tutuklamaya yönelik yakalama emri devam edecek.
 
Ağrı Doğubayazıt Cumhuriyet Savcısı Hakan Kılıç, 5 Şubat 2012’de ailesiyle birlikte alışveriş yaparken Barış Batur isimli gasp davası sanığının silahlı saldırısına uğradı. Kılıç, vücuduna isabet eden kurşunlardan dolayı ağır yaralandı. Ambulans uçakla, tedavi için Ankara’ya gönderilen Kılıç, burada hayatını kaybetmişti.



Cihan