ANKARA - YGS’deki şifre iddialarıyla ilgili olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı soruşturma sürüyor. Soruşturmayı yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Şadan Sakınan konunun uzmanlarından oluşturduğu bilirkişi heyetinin raporunu beklerken, soruşturmaya ilişkin ayrıntılar da ortaya çıkmaya başladı.

Sakınan’ın, bilinenin aksine soru kitapçıklarındaki şifreleme iddialarıyla ilgili haberlerin basında yer aldığı ilk gün harekete geçerek, ÖSYM’ye gittiği öğrenildi. ÖSYM yetkilileri ile irtibata geçen Sakınan, aynı gün soru kitapçıklarının basıldığı matbaaya da giderek incelemelerde bulundu.

ÖSYM yetkililerini telefonla çağırttı
Savcı Sakınan, hafta sonu olması nedeniyle kitapçıkların basıldığı matbaada görevli kimsenin bulunmaması üzerine telefonla ulaştığı ÖSYM yetkililerini matbaaya çağırdı. Sakınan’ın, aynı gün ÖSYM yetkililerinin gözetiminde 81 ilden soru kitapçığı örneği aldığı ifade edildi. Savcılık kaynakları, YGS soruşturmasının, KPSS soruşturması gibi uzun sürmeyeceğini, konunun hassasiyeti ve LGS sınavının yaklaşması nedeniyle en kısa zamanda sonuçlandırılacağını ifade ettiler.

YGS soruşturması sürerken, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyuruları da yağmaya devam etti. Suç duyurusunda bulunan CHP Gençlik Kolları Başkanı Utku Atay’ın burada yaptığı açıklamada, “Genç arkadaşlarımızın yaşadıkları travma küçümsenmeyecek kadar uç boyutlarda ulaşmıştır. Gençliğimizin bu sınav sistemine de, iktidar sahiplerine de güveni kalmamıştır. Hakkında bu kadar şaibe ve tartışma barındıran bu sınav ise daha fazla zaman geçirilmeden iptal edilmelidir” denildi.


KPSS skandalında 8 ay sonra son durum ne?

Savcı Şadan Sakınan, kamuoyunda KPSS skandalını soruşturan savcı olarak tanınıyor. 10-11 Temmuz 2010’da yapılan KPSS, son yılların en büyük sınav skandallarından birine dönüşmüştü. Konuşu ısrarla takip eden Radikal, son sınav geçmiş yıllara göre daha zor olmasına rağmen, yüzlerce adayın tam puan aldığını; bu kişilerin önemli bir bölümünün aynı evde, mahallede yaşayan çiftler, yakın arkadaşlar olduğunu belirleyerek haberleştirdi.

Savcı Sakınan, KPSS sınavında kopya çekildiği iddialarının ardından ilk olarak sınav sorularının e-mail’le gönderildiği öne sürülen şüphelileri gözaltına aldırıp, ifadelerine başvurdu.

ÖSYM’ye baskın düzenledi. Bilişim uzmanı polislerle soruların hazırlandığı bölümlerde görev yapan tüm yetkililerin bilgisayarlarını kopyalatan Sakınan, iptal edilen sınavda tam puan alan ve daha sonra tekrar edilen sınava giren ve girmeyen 300 kişinin talimatla ifadesinin alınması için bulundukları illerdeki savcılıklara yazı yazdı.

Sakınan, talimat yanıtlarını bekliyor. Yanıtların gelmesinin ardından ifadeleri şüpheli görülen kişilerin tekrar ifadelerine başvurulabilecek.





Radikal