Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Temmuz'da Diyarbakır'da yaptıkları olağanüstü toplantı ile Demokratik Özerkliği ilan ettiklerini açıklayan Demokratik Toplum Kongresi ( DTK) ile ilgili başlattığı soruşturmayı sürdürürken,  DTK' nın resmi bir varlığının olup olmadığı, yönetiminde kimlerin yer aldığı gibi konularda BDP ve Diyarbakır Valiliğine yazı yazdığı belirtildi.

DTK ve  DTK' nın ilan ettiği Demokratik Özerklik ile 15 Temmuz'da soruşturma açan  Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma kapsamında  DTK' nın resmi bir varlığının bulunup bulunmadığı, yönetiminde kimlerin yer aldığı gibi konularda Diyarbakır Valiliğine ve Barış ve Demokrasi Partisi (BDP)'ye yazı yazdığı öğrenildi. Gelen cevaplara göre soruşturmanın seyrinin değişebileceği ve resmi bir varlığı bulunmaması halinde kamuoyunda bilinen yönetici ve başkanlarının ifadelerine başvurulabileceği öğrenildi.

Soruşturma kapsamında, Demokratik Özerkliğin ilan edildiğine dair açıklama metninin de incelendiği öğrenildi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturmasına konu olan ve Demokratik Özerkliğin ilan edildiğini belirten metin, Van bağımsız milletvekili ve aynı zamanda  DTK' nın başkanlarından biri olan Aysel Tuğluk tarafından kamuoyuna açıklanmıştı. Açıklamanın Silvan'da 13 askerin şehit edildiği gün yapılması kamuoyunda büyük tartışmalara yol açmıştı. (DHA)