Malatya Valiliği’nden yapılan açıklamada, 28 Temmuz 2012 günü saat 01.00 sıralarında, Sürgü beldesinde Ramazan davulcusu Mustafa Evşi'nin mahalle aralarında davul çalarken Hasan Evli ve oğlu Servet Evli tarafından evlerinin önünde davul çalmaması konusunda uyarılması ve akabinde aralarında çıkan tartışma sonucunda davulcunun darp edildiği belirtildi.

Olayın ardından Ramazan davulcusu Mustafa Evşi’nin hastaneden darp raporu alarak Cumhuriyet Savcılığına şikayet başvurusunda bulunduğu ve olayın o an için kapandığı belirtildi. 29 Temmuz 2012 gecesi, bir gün önce tartaklanan davulcunun yakın çevresini ve bir grup insanı kışkırtması sonucu bir araya gelen yaklaşık 150 kişilik kalabalığın, davulcuyu darp eden şahsın evinin önünde toplanarak taşkınlık yaptıkları, ev sahiplerini sözlü sloganlarla taciz ettikleri ve camlarını kırdıkları anlatılan açıklamada, bu şahısların belirtilen yere yürüyüş yaparak taşkınlık yapacakları bilgisini alan güvenlik kuvvetlerinin taşlama olayı gerçekleşmeden önce gerekli güvenlik tedbirlerini alarak olaya anında müdahale ettiği ve olası vahim sonuçların önüne geçildiği ifade edildi. Ayrıca, beldeye il merkezinden yeterli sayıda takviye güvenlik gücü gönderilerek, provoke edilmiş müzahir gruplarca hane sahiplerine ve çevreye zarar verilmesinin önlendiği dile getirildi.

Tartışma kontrol altına alınmışken bazı çevrelerin sosyal medya, internet siteleri ve televizyon kanallarının olayı büyüterek vermesinin asılsız değerlendirmelerde bulunduğu vurgulanan açıklamada, “Toplanan kalabalığın dağıtılması ve durumun kontrol altına alınmasının akabinde; halkın tahrik edilmemesi ve sağduyulu davranılması yönünde beldenin ileri gelenleri nezdinde gerekli telkin ve tavsiyelerde bulunulmuş, olayın gerçek boyutlarının yansıtılması amacıyla haber ajanslarının doğru bilgi vermeleri yönünde gerekli sonuçlar alınmıştır. Gerek doğru bilgilerin yansıtılması, gerek kanaat önderleri nezdinde gerekli girişimlerin yapılmasıyla beldede sükunet sağlanmış ve tansiyon düşürülmüştür. Bu münferit olayı provoke etmek isteyenlere meydan verilmemesi için gerekli önlemler alınmıştır.” ifadelerine yer verildi.

VALİ ULVİ SARAN, OLAYI YAKİNEN TAKİP EDİYOR

Malatya Valisi Doç. Dr. Ulvi Saran'ın olayın başından beri yakın takipçisi olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kurumlar arasındaki koordineyi bizzat yürüterek alınması gerekli her türlü tedbirin vaktinde alınıp süratle uygulanmasının sağlandığı kaydedildi.

Vali Ulvi Saran’ın direktifleriyle ilk andan itibaren olay yerine yeterli sayıda güvenlik kuvveti sevk edildiği, kanaat önderleriyle fikir alışverişinde bulunulduğu, belde sakinleri ve taraflarla bizzat görüşülerek itidalli olmaya davet edildiği kaydedildi.

Açıklamada, “Sonuç olarak; iki kişi arasında başlayan bir tartışmanın anlık bir saldırıya dönüşmesi ile gelişen olay sadece bir ailenin hedefe alınması ile sınırlı olup; beldemizde dini ve mezhebi temelde Alevi Sünni çatışması olarak nitelendirilebilecek kitlesel bir mahiyet arz etmemektedir. Ayrıca olayla ilgili çok yönlü soruşturma Doğanşehir Cumhuriyet Savcılığı'nca yürütülmektedir. Olayı provoke edenlere, soruşturma sonucunda yasalarımız çerçevesinde gerekli cezai yaptırımların uygulanacağından kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu olayı provoke etmek isteyenlere meydan verilmemesi için bütün çevreleri sağduyulu olmaya ve yorumlarında dikkatli davranmaya davet ediyoruz.” cümleleri kullanıldı.



Cihan