Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, komisyon bünyesinde oluşturulan kayıplarla ilgili alt komisyonun kayıp Tolga Ceylan ve gözaltında iken kaybolan Cemil Kırbayır'la ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Komisyonun 9 Şubat 2011 tarihli toplantısında "Tolga Baykal Ceylan'ın kaybolması olayından hareketle gözaltında iken kayboldukları iddia edilen kişilerin akıbetinin araştırılması" ile ilgili olarak alt komisyon kurulmasına karar verildiğini hatırlatan Üskül, komisyona kendisinin yanı sıra AKP'li Murat Yıldırım ve Erdal Kalkan, CHP'li Çetin Soysal ile MHP'li Şenol Bal'ın seçildiğini, Bal'ın daha sonra istifa ettiğini kaydetti.

Alt komisyonun çalışmalarına komisyon uzmanı ile birlikte bir mülkiye başmüfettişi ve bir adalet müfettişinin de katıldığını belirten Üskül, komisyonun oluşturulması ile birlikte Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşüldüğünü ve Tolga Baykal Ceylan ile ilgili olarak Demirköy Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma dosyasının incelenmek üzere istendiğini ifade etti. Üskül şu bilgileri verdi:
"Yine aynı gün yapılan işlemlerin hızlandırılması ve yazışmalar ile vakit kaybedilmesinin önüne geçilmesi amacı ile İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılarından birisi ile yapılacak çalışmalarda bilgi akışının hızlandırılmasına yönelik komisyonda görüşme yapılmıştır.10 Şubat 2011 tarihinde MİT müsteşarlığına ve İçişleri Bakanlığına yazı yazılarak çok yönlü bilgi ve belge istenmiştir. 14 Şubat 2011 tarihinde Kırklareli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen Tolga Baykal Ceylan'ın kaybolması ile ilgili soruşturma dosyası komisyona ulaşmıştır. Dosyanın incelenmesi sonucunda 'mevcut soruşturma dosyası kapsamında suç ve suç unsuru olabilecek herhangi bir delil, iddia ve ihbar bulunmadığı' gerekçesi ile kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildiği görülmüştür. Ancak bu dosya içeriğinde eksik görülen ve araştırmaya muhtaç birçok konu olduğu görülmüş, bu hususlar ilgili başsavcılığa iletilmiştir. Demirköy Cumhuriyet Başsavcılığı Tolga Baykal Ceylan'ın kaybolması ile ilgili olarak 14 Şubat 2011 tarihinde yeni bir soruşturma başlatmıştır."

Alt komisyon Ceylan'ın annesi ve avukatı ile görüştü

Üskül, alt komisyonun 16 Şubat günü de kayıp Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan ve avukatı Eren Keskin'i davet ederek kendilerinden olayla ilgili bilgi ve belge alındığını da bildirdi.

Üskül, 15 Şubat günü de, 8 Ekim 1980 tarihinde Kars'ta gözaltında iken kaybolan Cemil Kırbayır'ın dayısı Torun Karakaya'nın komisyona gelerek kendisiyle görüştüğünü ve bir takım bilgileri paylaştığını bildirdi. Üskül "14 Şubat 2011 tarihli Taraf Gazetesinde Almanya'da yaşayan Fevzi Çelik isimli şahsın, Cemil Kırbayır'la ilgili Komisyona bilgi verebileceği yönündeki beyanları üzerine 15 Şubat 2011 tarihinde Fevzi Çelik ile irtibata geçilmiştir. Görüşme sonucunda Fevzi Çelik Komisyon'a bilgi verebileceğini yinelemiştir. Komisyon en yakın tarihte bu görüşmeyi gerçekleştirecektir. 16 Şubat 2011tarihinde, Kars Cumhuriyet Başsavcısı ile görüşülerek Cemil Kırbayır hakkında yürütülen soruşturmalar ile ilgili bilgi ve evrak istenmiştir. Çalışmalarımız aynı hızda devam edecektir" dedi.


ANKA