Özel yetkili 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt üyeliği” iddiasıyla yargılanan Cihangir Öz, savunmasında, iddianameyi eleştirince, hakkında “görevli memura hakaret” suçundan yeni bir dava açıldı. İddianamedeki çelişkilere dikkat çekerek “komik” olarak niteleyen ve özel yetkili savcıyı “özensiz” bulduğunu söyleyen Öz için, “savunma sınırının dışına çıkarak, hakaret ihtiva eden sözler sarf ettiği” iddiasıyla 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası istendi.
Savcı Hakan Yüksel, özel yetkileri HSYK’ca kaldırılmadan önce hazırladığı iddianame ile “Mart Kültür Sanat Düşünce Derneği” üyesi oldukları ve “terör örgütü adına suç işledikleri, propaganda yaptıkları” iddiasıyla, aralarında üniversite öğrencisi Cihangir Öz’ünde bulunduğu 6 kişi hakkında dava açtı. 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada savunmasını yapan Öz, Yüksel’in iddianameyi “özensiz” hazırladığı ve iddianamede çelişkiler bulunduğunu söyledi. Özel Yetkili Savcı Yıldırım Bayyurt bunun üzerine Öz’ün savunmasının, iddianameyi hazırlayan Cumhuriyet Savcısına yönelik hakaret içeren görevi ihmal ve görevi kötüye kullanma suçlamaları içerdiğini” iddia ederek suç duyurusunda bulundu. 

‘Demokratik düzen’ savunması

Cumhuriyet savcısı Ramazan Kaya, yapılan suç duyurusundan yaklaşık bir ay sonra Öz hakkında bir iddianame hazırladı. İddianamede, Öz’ün savunmasından şu kısımlara yer verildi: 

- İddia makamı açıkça demokratik düzenin esaslarına aykırı davranmıştır.

- İddia makamı demokratik düzenden bahsederken aslında demokratik düzenin kabul edemeyeceği sebeplerden kaynaklı bir yargılama yaparken demokratik düzeni yerle bir etmiştir.

- Hiçbir yoruma gerek yok sanırım iddia uydurmadır.

- Bu iddianamenin nasıl bir komedi olduğunun kanıtıdır.

- İşte bu paragraf iddia makamının ne kadar titiz ve yorucu bir soruşturmaya imza attığının örneğidir.

- Neredeyse yarısının gereksiz, önsezisiz ve niyet okuma mantığına dayandığının göstergesidir.

- Savcılık makamı açıkça suç işlemiştir.

- Terörle mücadele şube müdürleri haneye tecavüz etmiş ve savcılık yok hükmündeki kararına dayanak onlarca eşyaya el koymuştur. Savcı Kaya, Öz’ün yaptığı savunma için hazırladığı iddianamede, “savunma sınırının dışına çıkarak, hakaret ihtiva eden sözlere yer verdiği, şüphelinin kamu görevlisi olan Cumhuriyet savcısına görevinden dolayı aleni olan duruşma ortamında benzer sözleri sarf etmek suretiyle isnat olunan kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret suçunu işlediğini” iddia etti. 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianameye göre Öz, 3,5 aydan 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası ile yargılanacak. 



Vatan