Sayıştay, Çukurova Üniversitesi'ndeki (ÇÜ) ihaleler ve mal teslimlerindeki gecikmeler ile öğretim üyelerine fazla katkı payı ödenmesi gibi 6 konuda, kamunun 1 milyon 272 bin 693 lira zarara uğratıldığını saptadı. Zararın o dönemin Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu ve Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Behnan Alper ile harcama ve gerçekleştirme yetkilisi 6 üniversite görevlisinden tahsil edilmesini isteyip icra takibine geçildi.

Sayıştay denetçisinin 2009 yılına ait 57 milyon 133 bin 560 liralık döner sermaye işlem hesabını incelemesinde Tıp Fakültesi ve Balcalı Hastanesi'nde görevli uzman doktorlara 6 bin 194 lira, bir firmadan tıbbı malzeme alımı işinde geç mal teslimi nedeniyle 203 bin 950 lira, süresinde bitirilemeyen bir inşaat için de 195 bin 264 liralık kamu zararı hesaplandı.
 
Öğretim üyelerine fazla ödeme

Denetimde, üniversitede görevli 71 öğretim üyesine belirlenen sınırın dışındaki oranlar üzerinden 865 bin 672 liralık döner sermaye katkı payının ödendiği de ortaya çıktı. Subtropik Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yüklenici firmaların geç mal teslimi nedeniyle bin 413 liralık kamu zararının da belirlendiği denetimde, ÇÜ Basımevi Müdürlüğü'ne bir mağaza tarafından geç mal teslimi nedeniyle 200 liralık zarar oluştuğu belirlendi.

Kimler ödeyecek?

Geçtiğimiz yıllarda üniversitedeki rektörlük seçimine bağlantılı olarak usulsüz ödemeler yapıldığı iddialarına yol açan bu ödemeler konusunda, denetçi raporu üzerine inceleme yapıp ilgili kişilerin savunmalarını alan Sayıştay 3'üncü Dairesi, toplam 1 milyon 272 bin 693 liralık kamu zararının o dönem harcama ve gerçekleştirme yetkilisi olanlardan tahsilini kararlaştırdı.

Böylece dönemin Rektörü Alper Akınoğlu, Rektör Vekilleri Prof. Dr. Banu İnanç ve Prof. Dr. Rıfat Ulusoy, Balcalı Hastanesi Başhekim Prof. Dr. Behnan Alper, Döner Sermaye İşletmesi Müdür Vekili Fadime Özen Soyçelik, Döner Sermaye İşletmesi Müdür Yardımcısı Perihan Yeniçeri, Yapı İşleri Daire Başkan Vekili Nüvit Günay ve Yapım Uygulama Şube Müdür Vekili Remzi Çalışır'dan değişik oranlarda ortaklaşa ve zincirleme tahsil edilmesini istedi.

Rektör Alper Akınoğlu ve Balcalı Hastanesi Başhekimi Behnan Alper'in bu karara yaptıkları itirazlar ise, 27 Ocak 2014 tarihinde reddedildi.

İcra yoluyla alınacak

ÇÜ yönetimi de, Sayıştay kararı uyarınca dönemin Rektörü Alper Akınoğlu ve Başhekim Prof.Dr. Behnan Alper başta olmak üzere ilgili kişilere 6 ay önce 90 günlük süre zarfında gecikme faiziyle birlikte ödeme yapmaları için yazı gönderdi. Ancak bu sürede herhangi bir ödeme yapılmayınca hepsi de icraya verildi.

Sayıştay'ın zimmet çıkardığı 8 eski yöneticinin toplam 1 milyon 272 bin 693 liradan kendi paylarına düşen miktarları faiziyle birlikte ödemelerinin yasal zorunluluk olduğu, isterlerse kendilerinin de fazla ödeme yaptıkları kişilerden almak için şahsi dava açabilecekleri belirtildi.

82 yıl hapsi isteniyor

Çukurova Üniversitesi'nde 2004-2012 arasında 2 dönem rektörlük yapan Prof.Dr. Alper Akınoğlu hakkında ayrıca çeşitli ihale ve usulsüzlüklerle ilgili olarak 2.5 yıldır süren savcılık soruşturması sonunda 82 yıla kadar hapis cezası istemiyle ağır ceza mahkemesinde dava açıldı. Çeşitli rüşvet iddiaları da yer alan iddianame ile rektör dahil toplam 47 kişi yargılanacak.