İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti tarafından hazırlanan gerekçeli kararda, Sebahat Tuncel hakkındaki mahkumiyet kararı, bu kararın Yargıtayca onanması, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile Tuncel'in soruşturma ve kovuşturma aşamasında ısrarlı bir şekilde üzerine atılı suçlamayı kabul etmemesi, Kuzey Irak'a normal yoldan pasaport ile girip çıktığını, partisinin kadın kolları üyesi olarak görev yaptığını, bu nedenle gittiği yönündeki savunması dikkate alınarak değerlendirme yapıldığı anlatıldı.

"ORTADA SADECE TEK BİR TANIK BEYANI VAR"

Kararda, Tuncel hakkında her ne kadar PKK / KONGRA - GEL terör örgütü üyesi olmak suçundan cezalandırılması için dava açılmışsa da ortada sadece bir tanığın beyanın bulunduğu, bu tanığın beyanı dışında sanığın savunmasının aksine her türlü şüpheden uzak, somut, kesin ve inandırıcı deliller elde edilemediği vurgulandı.

OYBİRLİĞİYLE VERİLEN BERAATİN GEREKÇELERİ

Sanık Sebahat Tuncel'in oy birliğiyle verilen beraat kararının gerekçeleri ise şöyle sıralandı:"Suç tarihinin 2004 yılı olması 10 yılı aşkın bir sürenin aradan geçmiş olması, Kuzey Irak'ta normal devlet düzeninin olmaması, idari ve adli yapının bulunmaması, özellikle sanığın gittiği iddia edilen Kandil Dağı'nda sadece teröristlerin bulunduğu, buraya Irak Devleti'nin de hakim olmadığı, bu nedenle Kandil'e gidip gitmediğinin araştırmanın imkansız olduğu, diğer delillerin de aradan zaman geçmesi nedeniyle yerine getirmenin ve bulmanın mümkün olmadığı, bu delilleri toplamaya çalışmanın havanda su dövmek olduğu, gizli tanığın beyanına ise itibar edilemeyeceği, emniyet güçlerinin tam olarak Bağcılar'da hangi eylemin yapıldığı, sanığın bu eylemlere katılıp katılmadığı konusunda somut hiçbir delil ve belge bulunmadığı..."

SAVCI İTİRAZ ETMİŞTİ

Sebahat Tuncel hakkındaki beraat kararını duruşma Savcısı Sait Ramazan Tiyek temyiz etmişti. Savcı Tiyek, dinlenilen gizli tanıkların Tanık Koruma Kanunu'nun 9. maddesi uyarınca yeniden dinlenmelerini, tanıkların dinlenmelerine bir engel bulunmadığını belirterek dinleme talebini reddeden mahkemenin kararının usul ve esas yönünden kanuna aykırı bulunduğundan bozulması gerektiğini ileri sürmüştü.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Sebahat Tuncel, terör örgütü PKK'nın üst düzey yöneticileriyle toplantı yaptıklarına dair ihbar doğrultusunda, 5 Kasım 2006'da İstanbul Bağcılar'da gözaltına alındı. Tuncel, "Yasal yollardan 12 Haziran 2004'te Şırnak-Habur sınır kapısından Irak'ın kuzeyine geçtiği, örgütün 2004'te buradaki kamplarında yapılan toplantılara, örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı, 20 Ağustos 2004'te Habur sınır kapısından yurda giriş yaptığı, 5 Kasım 2006'da yasa dışı örgüt mensuplarının Bağcılar DTP ilçe binasında yaptığı toplantı sırasında yakalandığı ve PKK/ KONGRA-GEL terör örgütünün üyesi olduğunun anlaşıldığı" gerekçeleriyle tutuklandı.

Hakkında, "Terör örgütüne üye olma" suçundan dava açılan Tuncel, 22 Temmuz 2007'deki genel seçimlerde, İstanbul 3. Bölge'den bağımsız milletvekili seçilmiş ve yargılandığı bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi'nden 24 Temmuz 2007'de tahliye edildi.  İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Eylül 2012'deki son duruşmasında Tuncel'i, "PKK silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmış, Yargıtay 9. Ceza Dairesi de cezayı 24 Aralık 2013'te onandı. Bunun üzerine Tuncel, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Anayasa Mahkemesi de Tuncel'in yeniden yargılanmasına karar vermişti.

Davayı yeniden ele alan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 7 Temmuz 2015'te görülen karar duruşmasında, Sebahat Tuncel'in "her türlü şüpheden uzak, somut, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği" gerekçesiyle beraatine karar verilmişti.