ANKARA (ANKA) - Ankara İl Jandarma Komutanlığı, cam ve plastik üretiminde kullanılan ve izinsiz olarak yurda sokulan Selenyum-74 maddesine yönelik 3 aşamalı bir operasyon gerçekleştirdi. Operasyon kapsamında toplam 3 milyon TL değerinde Selenyum-74 maddesi ele geçirilirken, konuya ilişkin İstanbul, Ordu, Samsun ve Ankara'da toplam 20 kişi gözaltına alındı.

Ankara Valiliği'nde konuya ilişkin yapılan açıklamada yaklaşık 8 aydır yürütülen istihbaratın 3 aşamalı olarak hayata geçirdi. Yamaç-4 adı verilen operasyonda ilk olarak Gümrük Muhafaza Başmüdürlüğü tarafından 6,9 milyon TL değer biçilen 1 kilo 33 gram Selenyum-74 maddesi ele geçirildi. Cam ve plastik üretimi ile kanser ve kalp hastalıkları tedavisinde kullanılan maddeye yönelik operasyonun ilk bölümünde Ankara'da 12 kişi yakalandı.

Bu kişilerin irtibatlarına yönelik yapılan istiharat çalışmasının sonucunda da operasyonun ikinci aşamasında 2,2 Milyon TL değerinde 268 gram Selenyum-74 radyoaktif madde ele geçirildi. Suç İşlemek Amacı ile Örgüt Kurmak, 5607 Sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununa Muhalefet Etmek, Tehlikeli Maddeleri İzinsiz Olarak Bulundurmak veya El Değiştirmek Suçlarını işlediği düşünülen 4 kişi de operasyonun ikinci aşamasında gözaltına alındı.

Konuya ilişkin yapılan açıklamada operasyonun son aşaması ise şöyle açıklandı:
"Yerel Kolluk kuvvetleri ile adli ve mülki birimlerin koordinesi sonucu operasyonun son aşaması 9 Kasım 2010 tarihinde yapılmıştır. İstanbul'da 3, Ordu, Samsun ve Ankara ilinde ise toplam 6 şahıs eş zamanlı düzenlenen operasyonlarda gözaltına alınmıştır. Bu kapsamda M.Y ve S.G. isimli şahıslar Ankara'da, Z.Y. isimli şahıs Samsun'da, R.Ö., A.K. ve M.K. isimli şahıslar Ordu'da, H.D., F.E. ve K.D. isimli şahıslar ise İstanbul'da yakalanarak gözaltına alınmıştır."

Yamaç-4 operasyonunda son olarak gözaltına alınan 6 kişinin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilenler ise şöyle sıralandı:
"Yaklaşık 3 milyon TL değerinde 1 tüp Selenyum-74 maddesi, 1 adet metal 10-15 cm. yüksekliğinde şarjlı Selenyum-74 taşıma konteynırı(6 Tüp kapasiteli), 3 tüp tespit edilemeyen madde, 2 adet dedektör, 3 şişe altın ayar suyu, 44 adet 9 mm. Tabanca fişeği, 10 adet 7,65 tabanca fişeği, 1 adet eski dönemlere ait olduğu değerlendirilen Kuran-ı Kerim, 7 adet madeni sikke, 1 av tüfeği, 2 tarihi kılıç, 2 adet define haritası ve buna ait 13 sayfa bilgi notu ele geçirilmiştir."(ANKA)
(ÜNS/ÖMR)