İzmir 20. Sulh Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuksuz sanık Ramis Sağlam ve avukatı Hasan Hüseyin Eğin ile SGK'yı temsilen avukat Özgür Hızal ve SGK İzmir İl Müdür Yardımcısı Vekili Yılmaz Topcuk katıldı.

Sanık Ramis Sağlam, yaptığı savunmada suçlamaları reddetti.
SGK'nın gece denetimlerine ilişkin bir basın açıklaması yaptığını belirten Sağlam, açıklamada sarf ettiği sözlerin sendika adına, eleştiri hakkını kullanarak söylediği sözler olduğunu ifade etti.

Sağlam, ''Ben zaten Yılmaz beyi de tanımam, ilk defa burada görüyorum. Önceden bir dostluk veya düşmanlığımız bulunmadığı için kendisine direkt hakaret etmem de söz konusu olamaz. Kimseye yönelik kastım yoktur'' dedi.
Yılmaz Topcuk ve SGK avukatı ise, şikayetlerini tekrarlayarak uzlaşmak istemediklerini dile getirdiler.

Duruşma, eksiklerin giderilmesi için ertelendi.
Bu arada, duruşma öncesi BES İzmir Şubesine üye bir grup, İzmir Adliyesi önünde toplanarak SGK uygulamalarını protesto etti.
Burada bir basın açıklaması yapan BES İzmir Şube Sekreteri Akın Mete, sendikanın örgütlü olduğu SGK'da emekçi karşıtı politikalar uygulandığını öne sürerek, buna karşı ülke çapında mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

''Yargılanan değil yargılayan olmak'' için bu duruşmaya taraf olduklarını, bugünkü davada yargılananın şube başkanı değil, sendikanın SGK Başkanlığındaki sendikal faaliyetleri olduğunu ifade eden Mete, ''Bugün yargılanan düşünce ve örgütlenme hakkıdır. Bugün hak kaybına uğrayan emekçilerin hak arama hakkı yargılanmaktadır'' dedi.

İddianameden

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ramis Sağlam'ın, 1 Temmuz 2010 tarihinde yaptığı basın açıklamasında kullandığı bazı sözlerde SGK Başkanlığı ve SGK İzmir İl Müdür Yardımcısı Vekili Yılmaz Topcuk'u küçük düşürdüğü kaydediliyor.

İddianamede, Sağlam'ın, kurumun gece denetimlerine ilişkin olarak ''İzmir İl Müdür Yardımcısı Yılmaz Topcuk'a sormak istiyoruz, kurum hekimlerinden sakladığınız gece denetimlerinden denetlenecek özel hastanelerin haberi var mıdır? Denetimlerine gidilen hastanelere bu bilgi verilecekse, bu bilgi neye hizmet etmektedir?'' şeklindeki sorusuyla Topcuk'u ''töhmet altında bıraktığı'' öne sürülüyor.

Basın açıklamasının son kısmında yer alan, ''Örgütlü yaşamın önemli bir unsuru olan sendikal kimlik ve hakların kullanımını hiçbir gerici derebeyi kadro engelleyemeyecektir. SGK'daki hekim arkadaşlarımıza yapılmak istenen topluma dayatılan suskun ve biat eden toplum anlayışından farklı değildir'' şeklindeki ifadeler ise, ''SGK kurumuna hakaret ve küçük düşürmek'' olarak iddianameye geçti.
Sağlam'ın, TCK 125. maddesi uyarınca 1 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.


AA