İzmir Kahveciler Odasının başvurusu üzerine kahvehanelerde uygulanan sigara yasağının kaldırılması istemini esastan görüşme kararı alan Anayasa Mahkemesi, konuyu ‘’ Hak ve özgürlükler ile çalışma hürriyeti’’ açısından ele alacak.

Danıştay’ın Anayasa mahkemesine yaptığı başvuruda ‘’Sigara içmek kişi özgürlüğüdür’’ denildi ve kahvehanelerde sigara içilen bölümler oluşturularak sorunun çözümünün mümkün olduğu vurgulandı. Temel hak ve özgürlüklerin de ancak özlerine dokunulmaksızın ve ölçülü biçimde, yasayla sınırlandırılabileceği kaydedildi. Danıştay’ın Anayasa mahkemesine yaptığı başvurunun gerekçesinde şu görüşler de yer alıyor:

500 YILDIR VAR: Toplum hayatımızda beş yüz yıla yakın geçmişi bulunan kahvehaneler, ilgili kamu idaresinden ruhsat almak suretiyle faaliyette bulunmaktadırlar. Dinlenilip, vakit geçirilen kahvehanelerde, çay, kahve gibi içeceklerin yanı sıra tütün ürünleri de geçmişten bu yana tüketilmektedir. Tütün ürünleri tüketimi ile ilgili yapılacak yasal düzenlemelerde de, kahvehanelerin bu özellikleri ve nitelikleri korunarak anılan iş yerlerinin işlevlerini sürdürebilmeleri sağlanmalıdır.

TERCİH MESELESİ: Üretim ve satışı engellenmeyen tütün ürünlerinin tüketimi, kişilerin tercihine bırakılmıştır. Dolayısıyla, tütün ürünlerini tüketmek, kişi özgürlüğü alanına girmektedir. Genel sağlığın korunması amacıyla bağımlılıkla mücadele edilip, tütün ürünlerinin tüketiminin azaltılması yönünde yasal düzenleme yapılırken tüketimin, sonuçta kişi özgürlüğü alanına girdiği de göz önünde tutulmalıdır. (GAZETEPORT)