Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Aziz Yıldırım, Olgun Peker ve İlhan Ekşioğlu'nun da aralarında bulunduğu 9 tutuklu sanık katıldı.

Tutuksuz sanıklardan Trabzonspor Kulübü Başkanı Sadri Şener'in ilk kez katıldığı duruşmada, Beşiktaş'ın eski teknik direktörü Tayfur Havutçu, Türkiye Futbol Federasyonu eski başkanvekili Göksel Gümüşdağ, Elazığspor teknik direktörü Bülent Uygun, Gaziantepspor teknik direktörü Hikmet Karaman, Fenerbahçeli yönetici Şekip Mosturoğlu ve kulübün muhasebe müdürü Tamer Yelkovan, Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar, Sivasspor Kulübü Başkanı Mecnun Odyakmaz ve eski futbolcu Ümit Karan ile futbolcular Korcan Çelikay, İbrahim Akın, Serdar Kulbilge, Gökçek Vederson ve İskender Alın'ın da aralarında bulunduğu 71 tutuksuz sanık hazır bulundu.

Şener sanık sandalyesine oturmayınca
 
Duruşmaya tutuksuz sanık Trabzonspor Başkanı Sadri Şener ilk kez katıldı. Şener salona girdiğinde sanıkların oturduğu yere değil, izleyicilerin yerine oturdu. Şener’in hemen yanına da Trabzonspor asbaşkanı Nevzat Şakar oturdu. İkili daha sonra avukatlarının uyarısı ile sanıkların oturduğu bölüme geçti.

Şener bir süre Göksel Gümüşdağ ile ayak üste sohbet etti. Şike iddialarının gündeme geldiğinden beri birbirlerine karşı ağır suçlamalar yönelten Yıldırım ve Şener aylar sonra ilk kez karşı karşıya geldi. Tutuklu sanıklarla birlikte içeri giren Aziz Yıldırım ile Şener selamlaşmadan yerine oturdu. Aziz Yıldırım en önde otururken, Şener ise sanık bölümünde arka sıralarda oturdu.

Halil Ünal Sezer transferini anlattı

Duruşmada ilk olarak tanık Eskişehir Spor Kulübü Başkanı Halil Ünal dinleniyor.  Tanık Ünal, şike yapıldığı iddialarına yönelik bir bilgisinin olmadığını belirtti.

2011-2012 sezonunda Sezer Öztürk ile Fenerbahçe’nin ilgilendiğinden haberdar olduğunu belirten Ünal, “O transferi sadece FB yapmak istemedi. Sezer'i bütün takımlar almak istedi. Ben transfer görüşmelerinden haberdardım. Gizli saklı görüşme söz konusu olamaz. Beşiktaş da ilgilendi ama oyuncu Fenerbahçe’yi istedi. Benim de oyuncu tercihine göz önünde bulundurmam lazım. Bizden gizli görüşülme olmaz. Kaldı ki Aziz Yıldırım da abimiz, tanıdığımız birisi..."dedi.

Ünal, oyuncu Alper Potuk’u ise Eskişehir olarak kendilerinin satmak istemediğini söyledi.

Aziz Yıldırım ve Ekşioğlu'dan Ünal'a soru

Sanık İlhan Ekşioğlu, tanık Ünal'a soru sordu. Ekşioğlu, "20 Mayıs'ta biz resterontta konuştuk. Burada yaptığımız transfer görüşmesi Sezer Öztürk ile ilgiliydi. Aynı zamanda başka birini daha sorduk. Kimi sorduk size?" sorusuna yönelik, Ünal, "Alper Potuk'u sordunuz. Onu istediniz" dedi.

Ekşioğlu'nun ardından Aziz Yıldırım, Ünal'a soru sordu. Aziz Yıldırım, "Fenerbahçe-Eskişehirspor, Eskişehirspor-Trabzonspor maçları ile ilgili bizden veya başka bir yerden size teşvik veya şike bedeli geldi mi? Bu konuda bir duyumunuz var mı?" sorusunu yöneltti. Tanık Ünal, bu soruya "Asla" diye yanıt verdi. Ardından Yıldırım, "Zeki Mazlum sizle Trabzonspor-Eskişehirspor maçı öncesi görüştü mü?" sorunu yöneltti. Tanık Ünal bu soraya da, "Zeki Mazlum, Trabzonspor-Eskişehirspor maçı ile ilgili maç saatine yakın bizden bilet istedi. 10 tane misafiri vardı" diye yanıt verdi.

Başkan Halil Ünal, Zeki Mazlum'un Fenerbahçe-Eskişehirspor maçı öncesi ise kulübe geldiği yönünde bir bilgisinin olmadığını belirtti.

Ufuk İskender'in ifadesi

Eskişehir Spor Kulübü Başkanı Halil Ünal'ın ardından yine bir tanık,  Zafer Demiray dinlenildi. Demiray'ın çok kısa süren ifadesinin ardından Ufuk İskender'in de tanık olarak ifadesine başvuruldu.

Tanık İskender, şike ile ilgili bilgisinin olmadığını, basından bildiğini belirtti. Tanık İskender ifadesinde , "Ben, Korcan, İlhan ve Yusuf ile bir yerde oturup sohbet ettik. Ben gittikten sonra yine onlar oturmaya devam etti. Benim yanımda şike ilgili bir şey konuşulmadı. Ben Korcan'ı yetiştiren hocayım. Biz otururken Yusuf'u(Yusuf Turhanlı) ben aradım. Biz çağırdık Yusuf'u." dedi.

İskender, savcılık veya emniyette konuya ilişkin ifade vermediğini belirtti. Duruşmaya ara verildi.

Aziz Yıldırım ile Sadri Şener verilen arada konuşmadı. Şener dışarıda Nevzat Şakar ve avukatları ile ayakta sohbet etti.

İçeride ise tutuklu sanıklar ile yakınları sohbet etti. Aziz Yıldırım ile duruşmaya sonradan gelen Beşiktaş’ın eski teknik direktörü bir süre sohbet etti. Tayfur Havutçu Aziz Yıldırım’ın yanına giderek bir süre ayakta sohbet etti.

Tayfur’un ardından FB’li eski yönetici Murat Özaydınlı Aziz Yıldırım’ın yanına gitti. Yıldırım’ın yanına oturan Özaydınlı’nın bir süre ‘ağzını eliyle kapatarak’ bir şeyler anlattığı görüldü. Aziz Yıldırım’ın ise elleriyle parmaklarını tek tek sayarar Özaydınlı’ya yanıt vermesi dikkat çekti.

Duruşmaya verilen ara sonra erdi. Trabzonspor başkanı  Sadri Şener ifade vermeye başladı.

Sadri Şener'in ifadesi

Şener, “Ankaragücü- Fenerbahçe maçı ile ilgili bir teşvik konusu yok. Telefonda konuştuğum iki kişi de Fenerbahçeli... Gabriç olayı Şubat ayında başlayan bir olay. Biz de başka bir oyuncuyu istemiştik" dedi.

Şener, “Sivas maçı ile ilgili bizim stadın sorumlusu Zeki Mazlum beni arıyor. Beni her zaman maç zamanı arar. Biz ona ödeme yaparız. Bu görüşmeden sonra da ödeme yaptık."diye konuştu.

Şener ile Melih Gökçek'in görüşmesi

Melih Gökçek konuşmasına ilişkin Şener, “Melih Gökçek ile görüşmemiz spontane gelişti. Kardeşim oradaymış beni aradılar. Esprili bir görüşmeydi"dedi.

Aziz Yıldırım'dan Sadri Şener'e soru

Aziz Yıldırım, “ Ben silahlı örgütün başı olmak ve şike yapmak gibi suçlanıyorum. Gabriç ile ilgili daha önce bir konuşmalar olmuş gibi. Bu şike ile ilgili değil. Bizim en ufak bir hadise şike olarak önümüze geliyor. Manisa - Trabzonspor maçı öncesi benim 500 bin dolar gönderdiğimi, 1995 yılında Aziz Yıldırım 92 trilyonluk ihalesini kendisine verdi mi? Ben yardım etmedim mi? Bedel almadan kendisine yardım ettim." dedi.

Şener ise, “Evet doğrudur. Ben etmez demedim zaten" derken Aziz Yıldırım, “Ben herkese yardım edebiliyorum karşılıksız" diye yanıt verdi.

Aziz Yıldırım poşu ve yumurtayı hatırlattı

İddianamede bazı kendi lehine tapelerin konulmadığını belirten Aziz Yıldırım, Mahkeme Başkanı'nın bu konudaki itirazı üzerine, "Poşu olayı oluyor 11 yıl, yumurta atılıyor 5 yıl ceza veriliyor. Başkalarının siyaset ile tapesi var. Ama biz siyaseti buluşturmadık. Ben 11 aydır yatıyorum" dedi.

Mahkeme başkanının şoke eden poşu açıklaması

Yıldırım'ın bu sözlerine itiraz eden Mahkeme Başkanı, "Poşudan dolayı kimseye 11 yıl verilmez. Teröristleri savunma pozisyonuna gelmeyin. O poşu değil. Yüzünü kapatıp, eylem yapmışsın. Başka mahkemelerin verdiği kararları tartışmayalım burada" diye konuştu.

Yıldırım'dan Şener'e "hakem atama" sorusu

Aziz Yıldırım, Şener'e, "Atanmış hakemi değiştirmişsiniz. Oflu maçında" diye söyleyince, Şener de, "Ben Oflu başkanı değilim. Ben Trabzonspor başkanıyım" diye yanıt verdi. Aziz Yıldırım, "Öyle yazılıyor. Beni hakem atamışım diye yargılıyorlar. O yüzden söyledim" dedi.

Yıldırım'ın esprisine Şener de güldü

Şener'in bir soru üzerine, "Biz stada 15 trilyon harcadık. Devletten para tabi ki alacağız. O stat devletin stadı. Bizim değil. Çevresini de süsleyeceğiz..." demesi üzerine Aziz Yıldırım, "Bu süsleme de bizim tarla gibi" dedi. Aziz Yıldırım'ın bu sözleri üzerine Şener ve salondakiler güldü.

Şener, "Fenerbahçe'yi yeneceğiz dedi Melih Gökçek. Ben de inşallah dedim. Bu konuda espri yapıyorlar benimle Fenerbahçeli olduğu için. 'Aziz dinletiyor' lafı da espriden ibaret" dedi.

Daha sonra bir avukat Sadri Şener'in hakemlere ilişkin bir telefon tapesini okudu. "Bu görüşmede hakem ataması yaptığınız görülüyor" denilmesi üzerine Şener, "Hakemlerle ilgili her türlü problemi her mekanda söylüyoruz. Bu gayet doğaldır" diye konuştu.

Daha sonra söz alan Şener'in avukatı, müvekkiline iddianamedeki suçlamalarla ilgili sorular sorulmasını istedi.

Savcı Zeki Mazlum-Sadri Şener görüşmesini sordu?

Duruşma savcısı Zeki Mazlum ile Sadri Şener arasındaki telefon tapesini okudu. Savcı , “Mazlum size para durumunuz var mı diye soruyor. Bu görüşme ne ile ilgiliydi.?"diye sordu. Başkan Sadri Şener ise, “Bu konuşma yapıldığı sırada İstanbul’daydım. O Trabzon’daydı. Zeki parasını tahsil etmek istiyor bizden"dedi.

Mahkeme Başkanının “O zaman ‘Neden telefonda olmaz’ diye konuşuyor" sorusu üzerine Şener, “Bilmiyorum. Görüşmedim ondan sonra. " diye yanıt verdi. Üye hakimin, “Bu görüşmenin ardından Zeki Mazlum, Mecnun Odyakmaz’ı arıyor" demesi üzerine, “Bizle ilgisi yok. Mecnun bey ile eski arkadaş." diye konuştu.

Aziz Yıldırım söz alarak, “Karabük’e teşvik pirimi gönderdiniz mi?" diye sordu. Sadri Şener ise, “Gördermedik"dedi.
Bu sorunun ardından Sadri Şener’in ifadesi tamamlandı.

Duruşmanın devam eden bölümünde önce İşadamı Sani Şener ifade verdi. Sani Şener, “ Benim futbolla alakam yok. Biz Ankara’ya gittik Hamdi Akın ile. Hamdi Akın benim ortağım. Melih Gökçek’i tanımam" dedi. Trabzonspor taraftarı olduğunu belirten Sani Şener, “Fenerbahçeli ile hiç Fenerbahçe aleyhine teşvik yapılır mı?"diye konuştu.

Nevzat Şakar'ın ifadesi

Şener’in ardından Trabzonspor Asbaşkanı Nevzat Şakar ifade verdi. Şakar, “Konuştuğumuz şeyler var telefonda ama orada şike ve teşvik ile alakalı bir şey yok. Menajer Ahmet Bulut’a ayağını denk al dedim ama tehdit amaçlı değildi. Kulüpten beni arayıp ‘oyunculara iyi oynamayın’ diye laflar söylüyorlarmış. Ben de Bulut’u arayıp uyardım böyle şeyler yapmayın diye. “dedi.

Mahkeme Başkanı, “Normal telefondan arayacağım niye diyor" demesi üzerine, Şakar, “ 'Şarjım bitiyor dedi’ o yüzden normal telefondan arayacak" diye yanıt verdi. Mahkeme Başkanı ise “Bu görüşmede şarjım bitiyor demiyor ama" dedi.

Mahkeme Başkanı, “O işi hallet diyorsunuz. Ne demek bu. Niye şifreli konuşma ihtiyacı duyuyorsunuz.?" sorusu üzerine, “Günde 3-4 defa konuşuyoruz. O nedenle konuyu bildiğimiz için böyle konuşuyoruz" diye yanıt verdi.

Aziz Yıldırım, Şakar'ın cevabına sinirlendi

Başkanın sorularının ardından sanık Aziz Yıldırım, Şakar’a soru sordu. Yıldırım’ın “6.5 trilyon Ankara’dan gelen para şike ve teşvikte kullanıldı mı?" sorusu üzerine, Şakar, “Hayır" yanıtını verdi.

Yıldırım’ın “Onu nasıl kapattınız" sorusu üzerine, Şakar, “Aziz Bey merak ediyorsa bütün faturaları göndeririz" diye cevap verdi. Bu cevaba sinirlenerek ses tonu değişen Yıldırım, “Bana değil mahkemeye gönder" diye sert bir cevap verdi.

Topuk Yaylası

Yıldırım’ın Şakar ile ilgili tapeleri okurken, Şakar itiraz etti ve yanlış okuduğunu söyledi. Yıldırım, söz konusu tapeyi Şakar’a uzattı ve “Al oku yazıyor dedi. Biz ezberledik" dedi.

Şakar, “Buradaki konuşması mecazi manada söylenen sözler" dedi. Bu sözlere salondakiler güldü ve Yıldırım, “Eeee" demesi üzerine, Şakar, “Siz de Topuk Yaylası'nın hesabını verirsiniz "diye konuştu. Şakar’ın bu sözü Yıldırım ve salondaki Fenerbahçeli avukatların tepkisini çekti.

Cübbeli Ahmet esprisi

Nevzat Şakar’ın bir telefon tapesindeki ‘Hocaya okuttuk’ sözlerine sıra geldiği sırada mahkeme başkanı, Cübbeli Ahmet Hoca’yı kastederek ‘Hoca senin yanında. Sen de okutturuyor musun" dedi.

Yıldırım da, “Okuyor tabi. Boyuna kendi içinde bizim içinde okuyor" dedi.

Cübbeli Ahmet Hoca ile Aziz Yıldırım Metris Cezaevi’nin revirinde birlikte kalıyor.

Taraflar arasında gerginlik

Şakar'ın ifadesinin sürdüğü sıralarda taraflar arasında gergin anlar yaşandı.

Aziz Yıldırım'ın 'Antalya'ya niye gittiniz?' demesi üzerine, ifade veren "Antalya'ya giderken sana mı soracağız. Gezmeye gittiler. Tuncay Bey bizim genel müdürümüz ve Antalya'ya gitti" dedi.

Şakar'ın bu sözleri salondaki Fenerbahçelilerin sert tepkisine neden oldu. Bu tepki üzerine Mahkeme Başkanı, "Böyle tepki vermeyin. Çıkartırım salondan herkesi" diye uyardı.

Yıldırım’ın bir avukatının “Başbakan ile ilgili görüşmeler var iddianamede" diye söylemesi üzerine Mahkeme Başkanı, “Bu konu dava ile ilgili değil" dedi.

Daha sonra Şakar’ın telefon tapelerindeki bazı bölümlere itiraz ederek ‘öyle değil’ demesi üzerine Mahkeme Başkanı, Şakar’ın telefon ses kaydını salona dinletti.

Mahkeme başkanı ve avukat arasında tartışma çıktı

Daha sonra Şakar’a soru sormak isteyen avukat Ali Rıza Dizdar ile Mahkeme Başkanı tartıştı.

Mahkemede usüle ilişkin açıklama yapmak isteyen Dizdar, Mahkeme Başkanının engellemesi üzerine, “Benim konuşmamı çapraz sorguda engelleyemezsiniz. Siz çapraz sorguda müdahale edenmezsiniz" dedi.

Mahkeme Başkanı ise, “Ben izin verirsem öyle konuşursunuz" demesi üzerine, avukat Dizdar “Hayır" diye yanıt verdi.

Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, “Ben çıkayım dışarı. Bakın nasıl idare edeceksiniz bu salonu?" diye sorması üzerine Avukat Dizdar, “Ben çok iyi idare ederim" dedi.

Avukatın ‘Biz dışarı çıkarız o zaman’ demesi üzerine mahkeme başkanı, ‘Çıkarsanız çıkın. Hava alırız biraz. Çıkan hakkında da gerekli işlemi yaparız" diye cevap verdi.

Yıldırım 2010 yılındaki Trabzonspor-Fenerbahçe maçını sordu

Aziz Yıldırım’ın, “2010 yılında son maçı sizle oynadık ve şampiyonluğu kaybettik" dedi.

Bunun üzerine Şakar “ Yönetici değildim o zaman" diye konuştu.

Yıldırım’ın “FB kulübünden kimse gelip sizin takımdan kimseye ricada bulundu mu?" demesi üzerine, “Ben o zaman yönetici değildim" diye konuştu.

Bu diyalogların ardından Mahkeme Başkanı, Şakar’ı ‘elinizi cebinden çıkarın’ diye uyardı. Şakar’ın ifadesi tamamlandı. Duruşmaya ikinci kez ara verildi.

Duruşmadan notlar

Bu arada, salonun yetersizliği nedeniyle duruşmaya sadece ajans muhabirleri alındı.

Öte yandan, duruşma nedeniyle İstanbul Adalet Sarayı'nın içinde ve dışında yoğun güvenlik önlemleri alındı. Salona önceki duruşmalarda olduğu gibi sadece ana bloktan giriş sağlandı. Salona giden diğer koridor ve geçişler güvenlik gerekçesiyle kapatılırken, asansörlerin de bu katta durması engellendi.



Cnn Türk