İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Avrupa Birliği’ne (AB) uyum çerçevesinde, sınır güvenliği için 50 bin kişilik bir kolluk kuvveti oluşturulacağını söyledi. Jandarma, polis ve sahil güvenlik komutanlığının rol aldığı sınırlarda en erken 2014’ten itibaren, görevleri ve uzmanlık alanları sadece ‘sınır güvenliği’ olan bir kuvvet görev alacak.

Atalay, dün Meclis’te gazetecilerle yaptığı sohbette, AB ile müzakereler çerçevesinde 24. faslın açılabilmesi için entegre sınır yönetiminin geliştirilmesi gerektiğini hatırlattı. Atalay, bu amaçla bir koordinasyon kurulu oluşturulduğunu belirtti. AB ülkelerinin sınır güvenliği konusunda eğitilen, bu konuda uzman kişilerden oluşan yeni bir kolluk sistemine geçtiğini ifade eden Atalay, Türkiye’nin de bu sisteme geçmek zorunda olduğuna dikkat çekti. Şu anda Türkiye’de sınır yönetiminden Kara Kuvvetleri, Jandarma, Sahil Güvenlik’in sorumlu olduğunu belirten Atalay, yeni yapılanma ile tek yapı altında entegre sınır yönetiminin oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde yaklaşık 50 bin civarında personel ile yeni bir sınır kolluğu oluşturulacağını vurgulayan Atalay, “Türkiye bu sistemi kuracak. Artık polisi, askeri yok, bunlar sınırla ilgili iyi eğitilmiş kolluk olacak” dedi. Polis Akademisi’nde entegre sınır yönetimiyle ilgili bir bölüm açtıklarını da anlatan Atalay, gelecek yıl da yüksek okul açılacağını belirtti. Atalay, bakanlar kuruluna sunum yapacağını, sınır kolluğunun kuruluşunun 2014-2015’i bulsa da hazırlanan tasarının Meclis’e sunulmasının önemli olacağını ifade etti.

Jammer’lara kısıtlama

Bütün sınırlarda yasadışı göç, insan ve uyuşturucu kaçakçılığı olduğunu, belirten Atalay, “Ama genel manada sınırlarımızla ilgili... Sınır yönetiminde bizim çok çalışmamız gerekiyor. Diğer ülkeler bunu nasıl sağlıklı hale getirdiyse getirmemiz gerekiyor” dedi.

Atalay, sinyal engelleyicilerin (jammer’ların) kullanımına ilişkin sınırlamalar getiren genelge yayımladıklarını doğrulayarak, “Keyfilikleri önlüyorsunuz. Bazen sıkıntı oluyor. Güvenlik açısından olumsuzluklar doğuruyor” dedi.


Radikal