Sivas'ta kuyumculuk yapan ve Ermeni cemaatinin lideri olduğu ileri sürülen Minas Durmazgüler'e suikast girişimi iddiasıyla ilgili Bekir Çelik ve Emrah Gönenci hakkında açılan dava, 2'nci Ergenekon davasıyla birleştirildi.

Soruşturmayı Sivas Cumhuriyet Savcılığı başlatmış ancak Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 3. iddianame sanıklarından İbrahim Şahin ile irtibatları bulunduğu gerekçesiyle dosya, Ergenekon soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı'na gönderilmişti. İddianame, Beşiktaş özel yetkili savcılığınca hazırlanmış ve açılan dava da Ergenekon davası ile birleştirilme talebiyle ana Ergenekon davalarını yürüten İstanbul 13. Ağır Cema Mahkemesi'ne gönderilmişti.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada dava iddianameyi hazırlayan savcının Ergenekon davasıyla bu davanın birleştirilmesi talebinin değerlendirilmesi için verilen aradan sonra Mahkeme Başkanı Köksal Şengün, heyet tarafından alınan kararı okudu.

Başkan Şengün, Emrah Gönenci ve Bekir Çelik hakkında hazırlanan iddianame kapsamında açılan ve bugün görülen davanın, Ergenekon soruşturması kapsamında hazırlanan 3'üncü iddianame sanıklarıyla ilişkisine dikkat çekerek her iki dava arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğunu, bu nedenle de oy birliği ile birleştirilmesine karar verdiklerini açıkladı.

Şengün, bugün görülen davanın, 3'üncü iddianameye ilişkin yargılamanın yapıldığı Ergenekon davası ile birleştirildiğini, yargılamanın da diğer dava dosyası üzerinden yapılacağını açıkladı. Başkan Şengün, bu davanın tutuksuz sanıklarının ifadelerinin de diğer davanın tutuklu sanıklarının ifadelerinin tamamlanmasından sonra alınmasına karar verdiklerini ifade etti.

Sanık Çelik'in avukatı Aytekin Kaya'nın, "İddianamede geçen 'Ateşli silahlar kanununa muhalefet ekmek' suçuna ilişkin konu nedeniyle Bekir Çelik, Sivas 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış ve bu konuda 10 ay hapis cezası verilmiştir. Paraya çevrilen cezaya ilişkin hükmün ertelenmesine karar verilmiştir." şeklindeki açıklaması ile ilgili olarak da Sivas 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nden konuya ilişkin dava dosyasının incelenmek üzere istenilmesine karar verildi.

DURUŞMA 17 OCAK 2011 TARİHİNE ERTELENDİ
Ergenekon soruşturması kapsamında oluşturulan 3'üncü iddianameye ilişkin dava, 2 duruşma sonra aynı soruşturma ile oluşturulan 2'nci iddianame davasıyla hukuki ve fiili irtibat gerekçesi ile birleştirilmişti. 2'nci ve 3'üncü iddianamelerin birleştirilmesinden sonra ise toplam 95 duruşma yapıldı. Sivas'ta soruşturması başlatılan ve İstanbul Beşiktaş'ta iddianamesi hazırlanan bu davanın da aynı dava ile birleştirilmesinin ardından üç farkı iddianameden oluşan davanın 96'ncı duruşması, 17 Ocak 2011 tarihinde görülecek.




İHA