OHAL kararnamesiyle yenilenen Yüksek Askerî Şûra’nın (YAŞ) şimdiye kadar gizli olan çalışma ilkeleri şeffaf hale geldi. 25 Temmuz 2016’da yayımlanan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile YAŞ yeniden yapılandırılmıştı. Bu kararname, MGK Genel Sekreterliği’nde olan YAŞ sekreteryasını Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Müsteşarlığı’na bağladı. Şimdiye kadar Resmi Gazete’de yayımlanmayan YAŞ İçtüzüğü’nün yerine hazırlanan yönetmelik, kamuoyuna açık hale geldi. Şûra’nın başkanı şimdiye kadar olduğu gibi Başbakan olacak ve kararları Cumhurbaşkanı’nın onayıyla yürürlüğe girecek. Diğer üyeler, 5 başbakan yardımcısı, Adalet, Dışişleri, İçişleri, Milli Savunma bakanları, Genelkurmay Başkanı ve Kara, Hava, Deniz Kuvvetleri Komutanları olacak.

ÖN KOMİSYON MSB’DEN

General, amiral ve albayların yükselmelerinde esas alınan sicil notu ve değerlendirme notlarının nasıl dağıtılacağı yönetmelikte belirlendi. Buna göre değerlendirme notu, YAŞ üyelerinin terfi bekleyenlere verdikleri notun ortalaması olacak. Yeterlik notu da sicil notu ortalaması ile değerlendirme notunun toplamından oluşacak. YAŞ kararlarından önce bir ön hazırlık komisyonu oluşturulacak ve bunun üyelerini MSB Müsteşarı belirleyecek. General ve amirallere ilişkin tüm işlemler ile YAŞ’la ilgili her türlü yazışma, kararlar, kayıt, arşivleme ve raporlar Milli Savunma Müsteşarlığı’ndaki sekreteryada tutulacak. TSK’daki yıllık kontenjanı YAŞ değiştirebilecek.

PERFORMANS KRİTERİ

Mazereti nedeniyle toplantıya katılamayan üyeler görüşlerini yazılı olarak bildirebilecek. Kararlar, katılan üyelerin salt çoğunluğuyla (tam katılımda 8 oy) alınacak. Eşitlik halinde Başbakan’ın oyu yönünde karar çıkacak. YAŞ üyeleri; kendileri, kendilerinden kıdemli veya eşiti olan general ve amirallerle ilgili toplantılara katılamayacak. YAŞ üyeleri; terfi bekleyenlerin sicil dosyaları, fiil ve davranışları, başarı durumlarının yanı sıra MSB’ce belirlenecek performans kriterlerini de esas alacak. Gerektiğinde Milli Savunma Bakanlığı’nca kuvvet komutanlıklarına anket yaptırılarak general ve amirallere not verilecek. YAŞ’ın toplantılarının bitiminde kararlar, teklif ve gerekçeleri ile kitap halinde bastırılacak. Bu kitaplardan birer adet üyelere gönderilecek.