Manisa'nın Soma ilçesinde geçen yıl 13 Mayıs'ta 301 işçinin yaşamını yitirdiği ve 162 işçinin yaralandığı maden faciasına ilişkin 8'i tutuklu 45 sanığın yargılandığı davada bugün ikinci duruşma yapılacaktı. Ancak sanık avukatlarının birden fazla kişinin avukatı olması bunun da menfaat çatışmasına neden olabileceği gerekçesiyle onlara başka avukatlar atanması için Salı gününe ertelendi.

Dava, Akhisar Adliye Sarayı yerine, tadilatla Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonuna dönüştürülen Bülent Ciğeroğlu Kültür Merkezi'ndeydi. Duruşmaya tutuklu sanıklar Soma Kömürleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, genel müdür Ramazan Doğru, işletme müdürü Akın Çelik, teknik müdür İsmail Adalı, teknik nezaretçi Ertan Ersoy, vardiya amirleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Mehmet Ali Günay Çelik de katıldı. 37 tutuksuz sanıktan 33'ü de mahkeme salonuna geldi.

Duruşmada, daha önce alınan ara karar doğrultusunda facianın nedenlerinin ortaya konulması amacıyla yeni bilirkişi heyeti oluşturulması ve keşif için gün belirlenmesi bekleniyordu.

Ailelerden tepki

Faciada ölen madencilerin yakınları, kimlik ve güvenlik kontrolünden geçirilerek salona alındı. Aileler, jandarma ekiplerinin koruma kalkanı oluşturduğu tutuklu sanıklara tepki gösterdi. Orta bölümü müşteki ve mağdurlara, sağ tarafı basın mensupları ve izleyicilere, sol bölümü mağdur ailelerin avukatlarına ayrılan salonda, ön iki sıradaki koltuklara da çevik kuvvet polisleri yerleştirildi.

Akhisar'a gelen bazı madenci aileleri ile Birleşik Haziran Hareketi, KESK'e bağlı Eğitim-Sen ve Soma Sosyal Haklar Derneği üyeleri ile HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, duruşma öncesinde salona kadar yürüdü.

Soma'da ne oldu?

13 Mayıs 2014’te Türkiye tarihinin en ağır felaketlerinden biri yaşandı. Alp Gürkan’ın sahibi olduğu Soma Holding’e bağlı Soma Kömür İşletmeleri Anonim Şirketi’nde akşam saatlerinde yangın çıktı. Mahsur kalanları kurtarmak için Türkiye’nin seferber olduğu ve günler süren çalışma sonrası acı bilanço şöyleydi: 301 ölü, 162 yaralı…

301 kez 25 yıl hapis

231 sayfalık iddianamede, tutuklu sekiz şüphelinin "olası kasıtla öldürme" suçundan 301 kez 20 yıldan 25 yıla, "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçundan öncekine göre artarak, 162 kez 2 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Tutuksuz 37 sanığın ise taksirle birden fazla kişinin ölümüyle birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapsi talep edildi. Bunlardan 25'inin cezalarının "bilinçli taksir" olduğu gerekçesiyle, Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre üçte birden yarısına kadar artırılması talebinde bulunuldu.

İddianamede ölen işçilerin yakınlarından 487 kişi şikâyetçi, olayda yaralanan 162 kişi ise mağdur-müşteki olarak yer alıyor.