BİLİRKİŞİ RAPORU SONRASI İDDİANAME

Manisa'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin patronu Alp Gürkan ve 4 yönetim kurulu üyesi hakkında, son bilirkişi raporu doğrultusunda yeni delil ortaya çıktığı gerekçesiyle savcılık 3 ay önce iddianame hazırladı.  İddianamede, Alp Gürkan ve yöneticilerin, 'Bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçundan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılmaları istendi.

Savcılık ayrıca bu davanın, halen Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve 6'sı tutuklu 46 sanıklı davayla birleştirilmesini de talep etti. Bundan 15 gün önce iddianameyi kabul eden mahkeme, Alp Gürkan ile yönetim kurulu üyeleri Hayri Kebapçılar, Mustafa Yiğit, Murat Bodur ve Haluk Evinç hakkında, bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermekten 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açtı.

Sanıkların bulundukları illerde ifadelerinin alınmasına karar verdi. Bu karar doğrultusunda ilk ifadeler yarın alınacak. Haluk Evinç ve Murat Bodur yarın 09.30'da Soma 2.Asliye Ceza Mahkemesi'nde mahkeme huzurunda ifade verecek.

Öte yandan Hayri Kebapçılar'ın İzmir 4. Ağır Ceza 13/12/2016 saat 10.00'da; Alp Gürkan ve Mustafa Yiğit'in İstanbul 18. Ağır Ceza'da 26/12/2016 saat 10:30'da talimat duruşmaları olacak.

Soma maden faciası davasında haklarındaki takipsizlik kararı kaldırılan ve yargılanmalarına karar verilen yeni sanıkların talimatla alınacak ifade tarihleri belli oldu.


Banu ŞEN/Hürriyet