Eski Genelkkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un hükümet aleyhine kara propaganda yaptığı iddia edilen sitelerle ilgili yürütülen “internet andıcı” soruşturması kapsamında tutuklanmasıyla ilgili tartışmalar sürerken soruşturmada önemli gelişmeler yaşanıyor.

Vatan gazetesinden Damla Güler'in haberine göre, savcılığın emekli Orgeneral Başbuğ’un verdiği bilgiler doğrultusunda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da aralarında bulunduğu bazı isimlere ilişkin değerlendirme yaptığı öğrenildi. 

Başbuğ, hem savcılık hem de mahkeme sorgularında sözkonusu sitelerin kendi döneminden önce kurulduğunu söylemişti. Emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un, 7 saat boyunca sorgusunu yapan özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcısı Cihan Kansız’a ve tutuklama kararını veren mahkemede İnternet Andıcı’nın kendisinden önceki Genelkurmay Başkanı tarafından hazırlandığını söyleyerek eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ı işaret ettiği ortaya çıkmıştı.

Başbuğ, ifadesinde, “Sayın K.’ya arz” şeklinde biten İnternet Andıcı belgesinde imzasının bulunmadığını belirterek “Aslında bana teşekkür edilmesi gerekir. Çünkü ben göreve geldiğimde bunları kapattıran kişiyim” dedi. Başbuğ, savcılıkta verdiği ifadede, İnternet Andıcı’nın isim vermeden emekli Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt döneminde hazırlandığına işaret ederek “Ben 30 Ağustos 2008’de Genelkurmay Başkanlığı görevime başladım. 4 Şubat 2009 tarihinde bu internet siteleriyle ilgili olarak bir haber yayınlandı. Bu haber üzerine yaptığımız ilk incelemede şekil ve teknik açıdan bu sitelerin kanuna uygun olmadığı bilgisi bana verildiğinde bu siteleri kapattırdım. Bana teşekkür edilmesi gerekir. Bu sitelerin son güncelleme tarihlerine bakıldığında benim görev sürem öncesidir. Dosyadan vakıf olduğumuz üzere benim dönemimle ilgili internet siteleriyle bir ilgim olmadığı da savunmalarımda mevcuttur” dedi.

‘Suçlama trajikomiktir’

Başbuğ, mahkemede verdiği 4 sayfalık savunmasında da “Bu suçu reddediyorum. Bu suçla itham edilen kişi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin 26’ncı Genelkurmay Başkanı’dır. Bunu tarihe not olarak düşmekte yarar görüyorum. Ben Genelkurmay Başkanı olarak TSK’nın komutanıyım, ki bu Türk Silahlı Kuvvetleri dünyanın sayılı en güçlü ordularından bir tanesidir. Böyle bir orduya komuta eden birisinin silahlı terör örgütü kurmak, yönetmek ile suçlanması gerçekten trajikomik diyebiliriz” ifadesini kullandı.

Yeni inceleme başlatıldı

İşte Başbuğ’un bu ifadelerinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı eldeki delilleri incelemeye aldı. Savcılığın emekli Orgeneral Başbuğ’un verdiği bilgiler doğrultusunda eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da aralarında bulunduğu bazı isimlere ilişkin değerlendirme yaptığı öğrenildi. Büyükanıt’ın da aralarında bulunduğu bu isimlerin ‘hükümet aleyhine kara propaganda yapılması amacıyla kurulduğu iddia edilen internet siteleriyle’ ilgisini araştırdığı öğrenilen savcılığın, önümüzdeki günlerde bu isimlerin soruşturma kapsamında şüpheli olup olmayacağı konusunda bir karar vermesi bekleniyor.



VATAN