Susurluk hükümlüsü eski özel harekât polisi Ayhan Çarkın’ın geçen mart ayında faili meçhuller konusunda yaptığı itiraflar üzerine İstanbul ve Ankara’da başlatılan soruşturmada tutuklanan Ayhan Özkan, Yusuf Yüksel, Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Seyfettin Lap ve Enver Ulu şimdi Ergenekon davasının tutuklu sanığı olan eski Özel Harekât Dairesi Başkanvekili İbrahim Şahin’in özel ekibi içinde yer alıyor. Akça, Bandırmalıoğlu ve Ulu, tıpkı Şahin ve Çarkın gibi Susurluk davasının hükümlüleri arasında.

Radikal Gazetesi ’ne geçen mart ayında faili meçhul cinayetler ve derin devlet yapılanması konusunda açıklamalar yapan Ayhan Çarkın, soruşturmanın İstanbul ayağını yürüten Özel Yetkili Savcı Hakan Karaali’ye 11 sayfalık ifade vermiş, Ankara’da 1994 yılında yaşanan 4 faili meçhul cinayetten sorumlu olduğunu iddia etmişti. Aralarında sanatçı Yılmaz Erdoğan’ın amcası Sağlık Bakanlığı Müfettişi Namık Erdoğan, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın, DEP Ankara İl Başkanı Faik Candan ve avukat Yusuf Ekinci’nin öldürülmeleri olaylarına katıldığını ifade eden Çarkın, avukat Yusuf Ekinci’yi Ayhan Akça’nın, Faik Candan’ı Ahmet Sakarya’nın öldürdüğünü söylemişti. Çarkın 4 Haziran’da Ankara’da tutuklanırken, ifadeleri doğrultusunda eski özel harekâtçı ve Susurluk hükümlüsü Ercan Ersoy gözaltına alınmış, o da 20 Haziran’da cezaevine konulmuştu.

Üç Susurlukçu var
Faili meçhul soruşturmasını yürüten savcılığın talimatı üzerine önceki gün düzenlenen operasyonda Çarkın’ın Susurluk döneminden dava arkadaşları Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Enver Ulu’nun da aralarında olduğu beş kişi tutuklandı. Böylece ‘faili meçhul’ soruşturması bir adım daha genişlemiş oldu. Zanlılardan Ziya Bandırmalıoğlu’nun adı Susurluk döneminde MİT’çi Tarık Ümit’in kaçırılması olayına da karışmıştı. Susurluk davasında cezasını çektikten sonra, başka bir çete operasyonunda tutuklanmıştı. 2009’da tahliye edildikten sonra Bulgaristan’da kumarhane işlettiği söyleniyordu. Çarkın’ın ifadelerinde bizzat cinayete katıldığını söylediği Ayhan Akça’nın adı 2. MİT Raporunda İbrahim Şahin kontrolündeki ekipte geçiyordu. Antalya’nın Lara ilçesinde gözaltına alınan Enver Ulu’ysa Susurluk’ta kaza geçiren Mercedes’i takip eden koruma aracında bulunan isimlerden biriydi. Ulu’nunAvukat Yusuf Ekinci’yi öldüren ekibin içinde yer aldığı belirtiliyor.

‘O kızı vuran’ da tutuklandı
Zanlılardan İstanbul Halkalı’da kıraathane işleten Ayhan Özkan, ismi Çarkın’ın Radikal’e yaptığı açıklamalarda ve savcılığa verdiği ifadelerde de yer alıyordu. Çarkın, Perpa baskını sırasında öldürülen Selma Çıtlak’ı Özkan’ın vurduğunu iddia etmişti. Çarkın açıklamasında “Perpa’da o kızı vuran Ayhan Özkan’dı” demişti. Çarkın’ın itiraflarında adı sıkça geçen Seyfettin Lap, Mecit Baskın infazındaki ekibin içinde yer aldı. Önceki gün gözaltına alına isimlerden emekli Komiser Yusuf Yüksel ise Avukat Yusuf Ekinci’nin gözaltına alındığı sırada aracı kullanan kişiydi.

Ayhan Çarkın’ın itiraflarında ismi geçen eski özel harekâtçılardan Sait Yıldırım ise geçen haziran ayında Ankara Eryamanlar’daki evinde oğlu tarafından ölü bulunmuştu.

Cinayetlere katılanları isim isim verdi
‘Etkin Pişmanlık’tan yararlandırılması halinde itiraflarının devam edeceğini söyleyen Ayhan Çarkın’ın, Ankara’daki faili meçhul cinayetlere ilişkin itirafları şöyleydi:

Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın: Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Seyfettin Lap ve Ahmet Sakarya’nın bulunduğu araçla emniyete götürüldü. Daha sonra Gölbaşı’nda öldürüldü. Olay yerinde Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Seyfettin Lap, Ayhan Özkan, Ahmet Sakarya vardı.

Avukat Yusuf Ekinci: Yusuf Yüksel isimli komiserin kullandığı arabayla bürosunun önünden alındı. Ayhan Akça, Ziya Bandırmalıoğlu, Enver Ulu, Ahmet Sakarya, Ayhan Özkan, Şahin ve Sait (evinde ölü bulunan Sait Yıldırım) vardı. Akça tarafından öldürüldü.

DEP Ankara İl Başkanı Faik Candan: Bürosundan alındıktan sonra Oğuz (Yorulmaz), ben ve Ercan Ersoy (Çarkın itirafları sonrasında tutuklanmıştı) bizim kullandığımız arabayla gittik. Biz avukatın bulunduğu aracı takiben peş peşe 4 veya 5 araçla gittik. Gölbaşı’ndan sonra biz araçla devam ettik. Konya yolunda sol tarafta, açık arazide Ahmet Sakarya’nın öldürdüğünü kendi beyanıyla duydum.”

Radikal