Koç Üniversitesi öğrencisi Selim Önengüt, Yale’ye kaydını yaptırmaya gittiğinde grubundan ayrıldığı arkadaşı N.D’nin akıl almaz tuzağıyla karşılaştı. Bayan kayıt memuru Selim’in e-mailinden taciz edildiğini söyleyip polis çağırdı, maili arkadaşı atmıştı

OsmanlI Hanedanı’na mensup Koç Üniversitesi öğrencisi 23 yaşındaki Selim Önengüt’ün e-mail şifresini kırarak, Yale Üniversitesi’nde görevli bir bayan memura, “Sizinle seks yapmak istiyorum ama biraz uzaktayım” şeklinde hakaret içerikli mesajlar attığı iddia edilen 47 yaşındaki kadına kamu davası açıldı. Hakkında, “Bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme ve orada kalma” suçundan kamu davası açılan şüpheli N.B’nin 1 yıla kadar hapsi istendi. Şikayetçi Önengüt, “Savcılık iddianamesinde adı geçen N.B., 15 yıllık arkadaşım D.’nin annesi olur. Mailleri atan annesi değil, kötü alışkanlıklar edindiği için bir süre önce görüşmeme kararı aldığım D.’dir. Ancak hat annesinin üzerine kayıtlı olduğu için, şüpheli olarak da N.B. görünmüş. Asıl suçlu D. de bir süre sonra davaya ’şüpheli’ sıfatıyla dahil olacaktır” dedi. Aynı zamanda illüzyonist olan Selim Önengüt ile elektronik posta adresinin şifresini kırmakla suçlanan 47 yaşındaki N.B.’yi karşı karşıya getiren süreç, 2007 yılında başladı. Selim Önengüt’ün Mayıs 2007’de Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı’na sunduğu şikayet dilekçesine göre olay şöyle gelişti:

Karşısında Amerikan polisi

Önengüt, ABD’deki Yale Üniversitesi’nden yaz dönemi için davet aldı ve New Haven kentindeki üniversiteye gitti. Ancak ABD’deki okulun kayıt masasında görevli kadın memur Judith Weant’ın elektronik posta adresine, gönderilen “hakaret” içerikli mesajlar, Önengüt’ü zor durumda bıraktı. Çünkü söz konusu adres Önengüt’e aitti ve İngilizce mesajlarda, Judith Weant’a hitaben cinsel içerikli hakaretler sıralanıyordu. Memur Weant da durumdan önce okul yönetimini sonra da polisi haberdar etti.

Karşısında Amerikan polisini bulan Önengüt, ilk iş ailesini aradı. Önengüt’ün ailesi de Hukuk Fakültesi’nden Prof. Tuğrul Ansay’ı aradı. ABD’deki okulu arayan Ansay, görüşmeler sonunda Yale Üniversitesi’ndeki yetkilileri ikna etti ve Önengüt’ün gözaltına alınmasını engelledi. Önengüt’ün şikayetini işleme koyan savcılık, maillerin Beşiktaş’ta oturan 47 yaşındaki N.B.’ye ait bilgisayarlardan atıldığını saptadı. Savcılık talimatı ile adrese giden polis, N.B.’yi bulamadı. 2.5 yıldır bulunamayan N.B. hakkında yakalama kararı çıkaran savcılık, “aranan kadın” hakkında kamu davası açtı. Sarıyer Sulh Ceza Mahkemesi’ne açılan davada N.B.’nin, “bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girme ve orada kalma” suçu nedeniyle 1 yıla kadar hapsi istendi. Selim Önengüt, “Ben ve arkadaş grubumuz içindeki birkaç kişi, son zamanlarda uyuşturucu gibi kötü alışkanlıklar edinen ve bizi de bu işlerin içine çekmeye çalışan D. ile ilişkimizi kesmeye karar vermiştik. Benim ABD’ye gitmeme yakın bu ilişkiyi de kestim. Ancak daha önceki konuşmalarımızdan okulumla bilgileri öğrenen D., bana bu kötülüğü yaptı. Kendisi öğrenimini de içine düştü kötü durumdan dolayı yarım bıraktı” dedi.
HİT YÜCE / VATAN İSTİHBARAT