ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü'nde Araştırma Görevlisi H.E. ile arkadaşı 27 yaşındaki D.C., geçen 18 Ağustos gecesi Olimpos'taki bir bara eğlenmeye gitti. İki kadın, barda Hindistan ve Norveç'te yatırım danışmanı olarak çalışan S.E.'nin alkollü olarak masalarına gelip kendileriyle dans etmek istediği, cinsel içerikli sözler söyleyerek elle taciz ettiği iddiasıyla jandarmaya şikayetçi oldu.

Soruşturma açılmasından bir gün sonra yine aynı barda eğlenen 20 yaşındaki E.Y. adlı genç kız da elle tacizde bulunduğu iddiasıyla S.E.'den şikayetçi oldu. Gözaltına alınan S.E., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ayrıca Kumluca Asliye Ceza Mahkemesi'nde S.E. hakkında, 'cinsel taciz', 'basit cinsel taciz' ve 'hakaret' suçlarından, her bir olay için 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Önceki gün görülen ilk duruşmada sanık S.E. ile avukatları hazır bulunurken, araştırma görevlisi H.E.'nin de aralarında bulunduğu Ankara'da oturan 3 kadın duruşmaya katılmadı. H.E., D.C. ve E.Y. mahkemeye yazılı talimatla gönderdikleri ifadelerde, sanık hakkındaki cinsel taciz ve hakaret suçlamalarını yineleyerek, şikayetlerini sürdürdü.

İDDİALARI REDDETTİ

Cinsel tacizle suçlanan S.E. hakkındaki suçlamaları reddederek, “Ben oraya bir çocuk sahibi olduğum kız arkadaşım Kinara Knut ve onun babası olan Norveç vatandaşı Lundberg Knut ile gittim. Onların yanında bu kadınlara tacizde bulunmam söz konusu bile değil” dedi.
Davaya tanık olarak Norveç'ten gelen Lundberg Knut da kızının erkek arkadaşı olan S.E.'yi doğrulayarak, “Bara beraber eğlenmeye gittik. Gecenin başından sonuna kadar beraberdik. Hep birlikte içtik. Hiç yanından ayrılmadım. Gecenin sonuna doğru insanlar S.'yi oradan götürmem gerektiğini söylediler. Fakat bunu niye söylediklerini bilmiyorum. Ben S.'nin herhangi birine cinsel saldırıda veya hakarette bulunduğunu görmedim. O gece herkes birbiriyle dans etti. S. de başka kızlarla dans etti” diye konuştu.

‘YENİ MAKALESİ İÇİN MALZEME ARIYOR’

S.E.'nin avukatları Bilal Kalaycı ile Mustafa Gönül, akademisyen H.E.'nin cinsel taciz konusunda birçok makalesi bulunduğunu belirterek, “H.E. kendi bilimsel çalışmalarının etkisinde kalmıştır. Bu olayda diğer bayan arkadaşlarını da yönlendirerek S.E.'ye yönelik suçlamalarda bulunmuştur. Bunun ana nedeni yazacağı yeni makalesi için malzeme ve argüman yaratmaya çalışıyor olmasıdır” dedi. Avukatlar, H.E'nin ‘Cinsel Taciz ve Travma: Eleştirel Bir Deneyim Aktarımı’ başlıklı makalesini de mahkemeye savunma amacıyla sundu.
Kumluca Asliye Ceza Mahkemesi S.E.'yi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakırken, H.E.'nin görev yaptığı ODTÜ'den akademik kariyeri, varsa yüksek lisans ve doktora tezlerinin konuları, akademik çalışmaları ve yayınlanan bilimsel yazılarının örneklerinin istenmesine karar verip, duruşmayı 7 Şubat 2011 tarihine erteledi.

MAKALEDE NELER VAR?

H.E.'nin mahkemeye sunulan makalesinde, ataerkil toplum sistemindeki kadın ve kadın bedenine bakış açısı, taciz ya da tecavüz mağduru kadınların maruz kaldıkları eylemler nedeniyle yaşadığı travmalar ve toplumsal baskılar, bilimsel kaynaklar ve çeşitli görüşlerle ele alınıyor.





Teslime TOSUN/ANTALYA, (DHA)