Gezi Parkı protestolarına ilişkin aralarında Taksim Dayanışması üyelerinin de bulunduğu 26 tutuksuz sanık bugün hakim karşısına çıktı. İlk duruşma öncesi ise Taksim Dayanışması, DİSK, KESK, TTB ve TMMOB üyelerinden oluşan bir grup, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı C kapısı önündeki alanda ortak açıklama yaptı. CHP milletvekilleri Melda Onur ve Sezgin Tanrıkulu da eyleme destek verdi.

‘BU UTANÇ DAVASI BELLEĞİMİZDEN SİLİNMEYECEK’
Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu'nun da aralarında bulunduğu Taksim Dayanışması üyelerinin de yargılandığını belirten Türk Tabipler Birliği Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan, "Bazı olaylar vardır ki ülkelerin ve tarihin belleğinden silinmez. Gezi direnişi bunlardan birisidir. Aynı şekilde bu dava da bu ülkenin belleğinden silinmeyecek. Bu utanç davası, bu skandal dava belleğimizden hiç silinmeyecek. Çünkü burada, özgürlük, barış ve demokrasi yargılanıyor. Çevresine sahip çıkmaya çalışan insanlar yargılanıyor" diye konuştu.

‘SOMA'DAKİ KATİLLER BURADA YARGILANMALIDIR’
DİSK Genel Başkanı Kani Beko da, “Gezi direnişindeki genç arkadaşlarıma DİSK adına teşekkür etmek istiyorum. 31 Mayıs'ta genç kardeşlerimiz Gezi'deki ağaçların kesilmesiyle başlayan Gezi direnişine yüreğini koydular. AKM'nin yıkılmaması için ayağa kalktılar. Taksim alanında yapılmak istenen Topçu Kışlası'na karşı çıkan arkadaşlar adalet ve özgürlük talebiyle Türkiye 'yi ayağa kaldırdılar. Taksim kapılarını zorladık ve Taksim alanına çıktık. 10'un üzerinde arkadaşımızı kaybettik. Burada yanlış açılmış bir dava var. Soma'daki katiller burada yargılanmalıdır. Son beş ay içerisinde 810 işçi arkadaşımı öldüren insanlar burada yargılanmalıdır. Bugün burada yargının önüne çıkan demokrasi ve insan haklarıdır" ifadelerini kullandı. Açıklamanın ardından "Bu daha başlangıç mücadeleye devam" sloganı atan gruptakileri duruşmayı izlemek üzere adliyeye girdi.

MÜCELLA YAPICI: ASIL ŞİDDET UYGULAYANLAR YARGILANMALI
İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen 26 sanıklı davanın ilk duruşmasını çok sayıda izleyiciyle birlikte CHP ve HDP’den milletvekilleri de takip etti. Mahkemede kimlik tespiti ve iddianamenin okunmasının ardından savunmalara geçildi.

İlk olarak Taksim Dayanışması üyesi mimar Mücella Yapıcı, savunmasını yaptı. 5 arkadaşıyla birlikte suç işlemek için örgüt kurmak, toplantı ve gösteri kanununa muhalefet, uyarılara rağmen dağılmamakla suçlandıklarını hatırlatan Yapıcı, suçlamaları reddetti. Platform olarak özellikle kamusal alana karşı işlenen hukuk dışı suçlara karşı geldiklerini ifade eden Yapıcı, bu nedenle ortada işledikleri bir suç olmadığını savundu.

 Yetkililere ilettikleri uyarılara rağmen, Taksim Meydanı’na hukuka aykırı şekilde iş makineleriyle müdahalede bulunulduğunu söyleyen Yapıcı, “Suç işlemek bir yana yüksek yargı tarafından haklılığımız onaylanmıştır” dedi. Taksim planına karşı davalar sürerken 27 Mayıs’ta yasal olmayan bir inşaat çalışması başlatıldığını kaydeden Yapıcı, kepçeyle ağaçların sökülmeye başlanması üzerine çevredeki halkın kendilerini oraya çağırdığını ifade etti.

 Kamuyu ve çevreyi zarara uğratacak şekilde çalışmalara devam edildiğini belirten Yapıcı, daha sonra polisin müdahalesi ile karşılaştıklarını belirtti. Yarım metreden yüzüne 2 tüp gaz boşaltıldığını söyleyen Yapıcı, “Bunun üzerine ‘imdat’ diye bağırmam suç delili olarak gösterildi” diye konuştu. Yapıcı, gözaltına alınış şeklinin aşırı şiddetli olduğunu ve çıplak aramaya maruz bırakıldıklarını söyledi.

 Yapıcı, “Emniyette neden gözaltına alındığımı sordum. Aldığım cevaba güldüm. ‘Polise mukavemetten’ dediler. Yaşım itibariyle bu suçlamayı karizmatik buldum. Örgüt kurmak suçu yoktu. Savcıya da sordum o da ‘polise mukavemet ve izinsiz gösteri’ dedi. Mahkemeye çıktınca örgüt kurmakla suçlandım” dedi.

 Dosyadaki bir fotoğrafta eylemcileri yönlendirdiği iddia edilen sarışın bir kadının kendisi olduğunun belirtildiğini söyleyen Yapıcı, fotoğraftaki kişinin kendisi olmadığını ifade etti. Suçlamaları kabul etmediğini belirten Yapıcı, kendisinin ve arkadaşlarının beraatlerine karar verilmesini istedi. Yapıcı, kendilerinin değil asıl kamusal alana karşı suç işleyen ve kendilerine şiddet uygulayanların yargılanmasını istediklerini söyledi. Yapıcı’nın bu ifadeleri üzerine salondakiler alkışladı. Yapıcı, Taksim düzenlemesine karşı kazandıkları mahkeme kararlarını ve bilirkişi raporlarını da mahkemeye verdi.

 Yapıcı’nın ifadelerinin alkışlanması üzerine hakim, duruşmanın düzeninin bozulması ve alkışın tekrarlanması durumunda salonu boşaltacağı uyarısında bulundu. Duruşmada daha sonra diğer sanıkların savunmalarına geçildi.

İDDİANAME
İddianamede, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu’nun da aralarında yer aldığı 5 şüpheli hakkında "Suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama" ve "Halkı kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne kışkırtma" suçlarından 5’er yıldan 13’er yıla kadar hapis cezası istendi. Diğer 21 şüphelinin de "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet ettikleri" iddiasıyla 1 yıl 6 aydan 3 yıla kadar hapsi talep edildi.

Şüpheliler hakkındaki ilk iddianameyi savcı Nazmi Okumuş hazırlamış ve mahkemeye gönderilmişti. Mahkeme, eksiklikler gerekçesiyle iddianameyi iade etmişti. Mahkeme, bazı şüphelilerin ‘suç örgütü kurmak’ ile suçlandığını ama hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurduklarının anlaşılamadığını belirtilmişti. Şüphelilerin savunmasının alınabilmesi için hangi kanundaki, hangi suç veya suçları işlemek için örgüt kurduklarının iddianamede açıklanması gerektiğini de ifade eden mahkeme, şüphelilerin memura mukavemet ile suçlandığını ancak iddianamede cebir veya tehdit edilen kamu görevlisinin şikayetçi olarak yer almadığını da belirtmişti. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamında bulunan suçlara dair soruşturmaların Örgütlü Suçlar Bürosu’nca yapılmasına karar verilmesinin ardından, soruşturma ilk savcısı Nazmi Okumuş’tan alınarak savcı Mesut Erdinç Bayhan’a verilmişti. Bayhan eksiklikleri tamamlayarak iddianameyi tekrar mahkemeye göndermişti.


(DHA / CİHAN)