İstanbul mali polisi, Esenyurt Tapu Dairesi’nde görevli bazı memur ve müdür yardımcılarının, bir şebekeden rüşvet alarak iş yaptıkları ve rüşvetsiz iş yapmadıkları ihbarı üzerine soruşturma başlattı. Teknik ve fiziki takiplerle desteklenen soruşturmada rüşvet veren, rüşvet alan ve aracılık eden 62 şüpheli belirlendi.

Milliyet'ten Ferit Zengin'in haberine göre; Oluşturulan rüşvet çarkında, rüşvet alan şüphelilerin üçünün müdür yardımcısı, 11’inin ise memur olduğunu belirleyen mali polis, emlakçı ve muameleci 33 ismi de rüşvete aracılık eden ve rüşvet veren isimler olarak tespit etti. Tespitlerin ardından dün Sabah harekete geçen mali şube ekipleri, 47 şüpheliyi gözaltına alıp İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürdü.

Üç aşamalı çark

Soruşturmada şebeke halinde faaliyet gösteren 47 şahıs arasındaki emlakçı ve muamelecilerin tapu dairesinde işi olan vatandaşların işlemlerini hızlandırıp karşılığında ilk rüşveti aldıkları belirlendi. Rüşvet vermeyen vatandaşların işlemlerini zorlaştıran memurların da, ilk rüşveti alan muameleci ve emlakçılar üzerinden ikinci rüşveti alarak işlemleri gerçekleştirdikleri belirlendi. Günlük rüşvet geliri 25 bin lira olarak tespit edilen şebekenin üyesi tapu memurlarının yapamadıkları usulsüz işlerde ise gözaltına alınan müdür yardımcılarının devreye girdiği ve üçüncü bir rüşvet karşılığı usulsüz işlemleri gerçekleştirdikleri belirlendi.

‘Şarj aletini getir’

Rüşvet çetesinin, kalabalık ortamlarda yaptığı rüşvet alışverişini şifreli kelimeler kullanarak gerçekleştirdiğini de tespit eden polis, rüşvetin şifresini ise “şarj aleti” olarak tespit etti.

Daire çalışanlarının muameleci ve emlakçılarla yaptıkları yüz yüze ve telefon görüşmelerinde, “Şarj aletimi getirdin mi?”, “Şarj aletimi getirmeyi unutma” gibi şifreli cümleler kurarak para istedikleri tespit edildi. Polis operasyonu, tapu dairesinde işi olan vatandaşların mağdur olmaması için hafta sonu yaptı. Operasyon sonrası personeli üçte iki oranında azalan Esenyurt Tapu Dairesi’ne, İl Tapu Müdürlüğü tarafından hafta içi destek ekip gönderileceği öğrenildi.