Savcılığın, Ankara'daki soruşturmayı darbeyi gerçekleştiren kuvvet kademesiyle sınırlı tutma kararı verdiği ve dönemin Milli Güvenlik Konseyi'nin hayatta kalan üyeleri Kenan Evren, Nejat Tümer ve Tahsin Şahinkaya'yı darbe suçundan ifadeye çağırmaya hazırlandığı belirtildi. Evren ve iki MGK üyesinin ifadesinin bir hafta 10 gün içerisinde alınabileceği öne sürüldü. 12 Eylül darbesini Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen'in koordinesinde soruşturan özel yetkili savcılar Kemal Çetin ile Mustafa Bilgili, önemli bir aşamaya geldi. Suç duyurularını tasnif eden savcılar, Ankara'da yürütülecek soruşturmanın çerçevesini de belirledi. Alınan bilgilere göre, soruşturma darbeyi gerçekleştiren kuvvet kademesiyle sınırlı tutuluyor. Savcılık, işkence ve diğer olaylarla ilgili evrakı olayın gerçekleştiği yer cumhuriyet savcılığına gönderecek.

Ankara'da darbeyi gerçekleştiren Kenan Evren ve arkadaşlarına yönelik soruşturmada ise ifade alma aşamasına gelindi. Darbeyi gerçekleştiren MGK, Genelkurmay Başkanı Kenan Evren, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin, Deniz Kuvvetleri Komutanı Nejat Tümer, Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya ile Jandarma Genel Komutanı Sedat Celasun'dan oluşuyordu. Konsey üyesi 2 isim hayatını kaybetmişti. Savcılık, hayatta kalan üyeler Evren, Tümer ve Şahinkaya'nın ifadesini almak için önümüzdeki günlerde harekete geçecek. Söz konusu isimler telefonla ya da yasal tebligat yoluyla ifade vermek için Ankara'ya davet edilecek. Sağlık durumları müsaade etmezse ifadelerinin bulundukları şehirde alınması da gündeme gelebilecek. Bu arada, 12 Eylül darbesini yapan Evren ve iki arkadaşının Adalet Bakanlığı'nın 2006'da yayınladığı genelgeden faydalanacakları öğrenildi. Genelgeyle, Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları gibi devletin üst düzey görevlerinde bulunan kişiler hakkındaki soruşturmaların başsavcı veya görevlendirilen başsavcı vekilleri tarafından yürütülmesi isteniyordu. Genelge gereği, Evren ile dönemin iki kuvvet komutanının ifadesini Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen ile özel yetkili savcıların alacağı kaydedildi.

Referandumda kabul edilen anayasa değişikliğiyle Anayasa'daki geçici 15. madde kaldırılmış, 12 Eylül askeri darbesini yapanlara mahkeme yolu gözükmüştü. Yüzlerce suç duyurusu üzerine özel yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği soruşturma başlatmış, Başsavcı Vekili Hamza Keleş, 27 Eylül 2010'da görevsizlik kararıyla dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti. Keleş'in görevsizlik kararının ardından soruşturma için görevlendirilen Savcı Murat Demir, görevsizlik kararı vererek Anayasa'yı ihlal suçunun CMK 250. maddeyle özel yetkili mahkemelerin görev alanına girdiği vurgulanmıştı.


Zaman