Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlenmesi" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan TÜBİTAK BİLGEM eski başkanı Hasan Palaz, avukatıyla Gölbaşı Adliyesi'ne gelerek teslim oldu. Palaz adliyeye girmeden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, TÜBİTAK'ın kriptolu telefonların sadece tasarım ve üretimini yaptığını söyledi. "TÜBİTAK olarak bilgi sahibi de değiliz yani telefon kime tahsis edildi, ne oldu bilmiyoruz. Biz teslim ettikten sonra bu telefonlara kim ne yaptı bilmiyorum" dedi.

Soruşturmada dün gözaltına alınan 24 şüphelinin ardından 1 kişi teslim oldu, 2 kişi ise adliyeye teslim olmaya gelirken göz altına alındı. Toplam 27 kişiden 25'inin sorgusu tamamlandı. 1 kişi ise halen aranıyor.

Adliyeye getirilen şüphelileri başsavcılık tarafından görevlendirilen 5 savcı sorguladı.. Savcılar şüphelileri çapraz sorguya alarak kriptolu telefonların dinlemelerini nasıl yaptıklarını sordu.

Operasyonda TİB'den 22, TÜBİTAK'tan 6 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Bu kişiler arasında TÜBİTAK'ın eski başkan yardımcısı Hasan Palaz, TİB eski başkanvekili Osman Nihat Şen, TİB Bilgi Sistemleri Dairesi'nin eski başkanı İlhan Elieyioğlu ve TİB Veri İşlemleri Koordinatörü İsmail Bekar adresinde bulunamadığı için gözaltına alınamamıştı. Dört şüpheli avukatları aracılığıyla emniyete teslim olacaklarını bildirmişti.

Gözaltı kararı çıkarılan kişiler casusluk, devletin birliğini bozmak, özel hayatın gizliliğini ihlalle suçlanıyor.

"Erdoğan, Davutoğlu, Kılıç'ın telefonları dinlendi"

Operasyon, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ile Milli Güvenlik Kurulu üyelerine ait kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiğinin tespitiyle ilgili başlatıldı.

Savcı 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlendiğini tespit etti. Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üç ayrı kriptolu telefonu 55, Başbakan Davutoğlu'nun 26, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in 28, Başbakan Yardımcılarından Babacan'ın 31, Arınç'ın 5, İçişleri Bakanı Ala'nın 6, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız'ın 14 ve MİT Müsteşarı Fidan'ın ise 28 kez dinlendiği tespit edildi.

Tayyip Erdoğan üzerine kayıtlı kriptolu üç telefonun 17 Aralık tarihinde dinlendiği tespit edildi. 17 Aralık’tan sonra ise 18-20 ve 26 Aralık tarihlerinde Erdoğan’ın bu telefonlarının dinlendiği belirlendi. Savcılık TİB’deki bazı 'log kayıtları'nın da silindiğini tespit etti. Toplamda 800 sunucu (server) üzerinde çalışma yapıldı. Soruşturma kapsamında 363 ses dosyasının incelendiği belirtiliyor.

Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, 22 Aralık’ta TİB'le ilgili üç ayrı konuda soruşturma yürütüldüğünü belirtmişti. Elvan bunları, "TİB'in geçmişe yönelik işlemler ve log kayıtlarının silinmesiyle ilgili yürütülen soruşturma, yasadışı dinleme ve casuslukla ilgili soruşturma ve kriptolu telefonların dinlenmesine yönelik soruşturma" olarak sıralamıştı.

Arınç: Müdahil oluruz

Telefonu dinlendiği iddia edilen isimler arasında olan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Eğer iddianame tanzim edilir ve burada da bizimle ilgili olarak işlenen bir suç açıkça tarif edilirse doğrusu, açılacak davaya müdahil olmayı düşünürüm. Ama bunun için dosya kapsamına bakmamız, iddiaları ciddi bulduğumuz takdirde de 'suçtan zarar gören' sıfatıyla davaya müdahil olmamız beklenebilir" dedi.

'Kriptolu telefonlar TİB'de dinlendi'

Gölbaşı Başsavcılığı'nın yürüttüğü Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) soruşturmasının bilirkişi raporuna göre, kriptolu telefonlar TİB'de 2013 Eylül - Aralık aralığında dinlendi. Raporda daha önce Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda yer alan üç çanak antenden birinin yabancı uyduya dönük olduğu ve bilgilerin yurtdışına servis edildiği iddiaları da araştırıldı. Ancak savcılığın görevlendirdiği bilirkişiler, bilgilerin dışarı servis edildiğine dair bir tespitte bulunmadı.

TİB tek başına kriptolu telefon dinleyebiliyor

Bilirkişi inceleme raporuna göre, TİB’de kriptolu telefonları herhangi bir kurumdan yardım almadan dinleyecek altyapı mevcut. TİB’deki görevliler istedikleri kriptolu telefonu dinlemeye alarak kayıtları tutabiliyor.

İçerik incelemesi yaptırılmamıştı

TİB’de kriptolu telefonlarla yapılan dinleme kayıtlarına ulaşan Gölbaşı Başsavcılığı, elde edilen ses kayıtlarının devletin gizli görüşmelerini içerdiği gerekçesiyle inceleme yaptırmadı. Başsavcılık kaynakları soruşturmanın ilerleyen safhasında ses kayıtlarının içeriğinin de incelenebileceğini, inceleme sonrası daha net sonuçlar çıkabileceğini belirtti.

Gölbaşı Başsavcılığı, Başbakanlık Teftiş Kurulu’nun 27 Mart 2014 tarihli raporu üzerine görev esnasındaki suç isnatları nedeniyle ilgili bakanlık olan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan soruşturma izni istedi. 8 Temmuz 2014 tarihinde verilen soruşturma izni kararına TİB yöneticileri tarafından Danıştay’da itirazda bulunulmuştu. Ancak Danıştay’ın itirazı reddetmesiyle TİB yetkililerinin soruşturulmasına başlandı.


Kaynak: Al Jazeera