2.6 milyon lirayı aşan dolandırıcılık olayında firari olarak aranan şebeke liderinin 'kekeme' olduğu belirlendi.

Edinilen bilgiye göre, Mersin Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Asayiş Şube Müdürlüğü'nce, vatandaşları cep telefonlarından arayarak 'Cumhuriyet savcısı, emniyet amiri, başkomiser ve polis' olduklarını söyleyip dolandırıcılık yaptıkları belirlenen şebeke üyelerinin yakalanabilmesi için bir süre önce projeli çalışma başlatıldı. Çalışmalar kapsamında gerekli belge ve bilgilere ulaşan polis, elde edilen deliller ışığında 29 Haziran günü Mersin merkezli olmak üzere Adana, Bartın, Denizli, Gaziantep, İstanbul, Niğde ve Şanlıurfa'da eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyon kapsamında şebeke üyesi oldukları belirlenen 32 kişi gözaltına alındı. Türk Ceza Kanunu'nun 220. maddesi kapsamında 'çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve örgüte üye olmak' suçlarından haklarında işlem yapılan şebeke üyelerinin bugüne kadar 52 dolandırıcılık olayında mağdurları toplam 2 milyon 606 bin 186 TL dolandırdıkları ortaya çıktı. Yakalanan şüphelilerden 19 bin 252 TL, 52 ABD doları, 306 adet değişik markalarda cep telefonu, 3 adet altın yüzük, 2 adet bilezik, 1 adet küpe, 1 adet altın zincir, 3 adet bilgisayar, 1 adet laptop, 2 adet pos cihazı elde edilirken, 119 şebeke üyesinin banka hesaplarına da mahkemece el konuldu.
Emniyetteki sorguları tamamlanan 32 kişi, dün adliyeye sevk edildi. 'Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve örgüte üye olmak' suçlamasıyla hakim karşısına çıkan şüphelilerden 12'si tutuklanırken, 20'si tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Firari olarak aranan şebekenin elebaşısı Ali E.'nin ise 'kekeme' olduğu belirlendi.

Öte yandan, 17 Şubat 2012 tarihinde başlayan projeli çalışmalar kapsamında bugüne kadar 98 şüpheli hakkında işlem yapılırken, bunlardan 32'sinin değişik tarihlerde yakalanarak çıkarıldıkları mahkemelerce tutuklandıkları, 18'inin ise ara yakalamalarda ifadeleri alınarak serbest bırakıldıkları öğrenildi. Şüphelilerin vatandaşları cep telefonlarından arayarak, 'Cumhuriyet savcısı, emniyet amiri, başkomiser ve polis' olarak tanıtıp, 'kimliğinizi kaybettiniz mi? Kredi kartlarınız PKK terör örgütü tarafından kopyalanmak suretiyle içi boşaltılıyor. Adınıza yüklü miktarda kredi kartı çıkartılmış, bu kredi kartı ile çekilen paralar PKK terör örgütüne gidiyor, şüpheliler teknik takipte' gibi hile ve yalanlarla dolandırdıkları tespit edildi.



İHA