Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmanın sabahki oturumunda tutuklu sanıklar emekli Albay Cemal Temizöz, Kamil Atağ, Tamer Atağ, Fırat Altın, Hıdır Altuğ, Adem Yakin ve Kukel Atağ hazır bulundu.
 
Duruşmada dönemin Cizre Cumhuriyet Savcısı olan Samsun Cumhuriyet Savcısı Atilla Ceylan tanık olarak dinlendi. Sanıklardan Temizöz ve Kamil Atağ'ı yaptıkları görev nedeniyle tanıdığını anlatan tanık Ceylan, iddianamede yer alan cinayet olaylarıyla ilgili olarak bilgisinin olmadığını belirtti.
 
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, tanık Ceylan'a Cizre'de 1993-1994 yılları arasında öldürülen bazı şahıslarla ilgili hazırlanan otopsi evraklarında imzasının bulunduğunu, o olayları hatırlayıp hatırlamadığını sordu. Tanık Ceylan, altında imzası bulunan evrakları kendisinin hazırladığını, ancak aradan 17-18 yıl geçmesi nedeniyle olayları hatırlamadığını kaydetti.
 
Bu arada söz alan müdahil avukatlardan Mehmet Emin Aktar, söz konusu cinayet olaylarıyla ilgili hazırlanan evraklarda şahısların yasa dışı örgüt tarafından öldürüldüğü belirtilerek, dosyanın o dönemde yetkili olan Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesine gönderildiğini hatırlattı.
 
Aktar, tanık Ceylan'a ''Siz bu insanların örgüt tarafından öldürüldüğü kanısına nasıl vardınız? Ailelerini neden dinlemediniz'' diye sordu. Ceylan, söz konusu olaylarla ilgili acil ve zorunlu işler yapıldıktan sonra dosyaları yetkili olan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiklerini söyledi.
 
Müdahil avukat Bahattin Özdemir de tanığa Cizre'de o dönemde hazırlanan bazı adli evrakların altında kolluk kuvveti görevlilerinin isimlerinin yerine kod isimler kullanıldığını, bunun mutat bir uygulama olup olmadığını sordu. Tanık Ceylan, böylesi bir evrak hatırlamadığını söyledi.
 
Müdahil avukatları, Mahkeme Başkanı Yılmaz'dan tanığın sorulara ''geçiştirici'' cevaplar verdiği gerekçesiyle uyarılmasını istedi. Başkan Yılmaz, tanığa, verdiği yemini hatırlatarak, yöneltilen sorular hakkında bildiklerini anlatmasını istedi.
 
Müdahil avukatlar tanığa, söz konusu cinayet olaylarında şahıslara neden otopsi işlemi yapılmadan evrak hazırlandığını sordu.
 
Tanık Ceylan bu soruya da ''imkanlar ölçüsünde ne gerekiyorsa o yapılıyordu'' dedi.
İddia makamı da tanığa o dönemde gidip geldiği Cizre İlçe Jandarma Komutanlığında sivil bir sorgu ekibi ve beyaz Toros marka bir aracın varlığı konusunda bilgi sahibi olup olmadığını sordu.
 
Bu konuda bilgi sahibi olmadığını ve hatırlamadığını anlatan tanık Ceylan, ''sivil kıyafetli emniyet mensupları vardı. Ancak aralarında jandarma görevlilerinin bulunup bulunmadığını bilmiyorum'' diye konuştu.

Söz alan sanık Temizöz, eski Cizre Cumhuriyet Savcısı Ceylan'a yöneltilen soruların kasıtlı olduğunu belirterek, ''Tanığı yanıltmaya çalışıyorlar. Cizre'de o dönemde otopsi için şartlar uygun muydu onu kimse sormuyor. Tanık hükümet konağına yapılan saldırıyı anlatsın'' dedi.
 
İkamet ettiği adliye lojmanlarının hükümet konağının yakınında bulunduğunu ifade eden tanık Ceylan, zaman zaman bir takım olayların yaşandığını, ancak detaylarını hatırlamadığını anlattı.
 
Sanıklardan Temizöz'ün avukatı Hikmet İşler de tanığa, ''O dönemde jandarmanın savcılara baskı yaptığı iddiaları var. Böyle bir durum söz konusu muydu?'' diye sordu. Ceylan, yasal çerçeve içerisinde görevini yaptığını ifade etti.
Sanıklardan Kamil Atağ da tanığa Beşir Bayar'ın öldürülmesi olayını sordu. Tanık Ceylan, bu olayı da hatırlamadığını söyledi.
 
Bu arada Bayar'ın öldürülmesiyle ilgili müdahil avukat Veysel Vesek ile sanık Kamil Atağ arasında tartışma yaşandı. Sanık Atağ, avukat Vesek'e ''Sen yerine otur. Böyle konuşmaya devam edersen durum değişir'' dedi.
 
Sanık Atağ'ı uyaran Mahkeme Başkanı Yılmaz, yaşananları duruşma tutanağına kaydetti.
Mahkeme heyeti, duruşmaya öğleden sonra görülmek üzere ara verdi.


AA