RADİKAL - ‘Ankara formülü’ denilebilecek bir karara imza atan mahkeme, özellikle Hizbullah sanıklarının salıverilmesiyle dikkat çeken tutukluluk süresine ilişkin, “Yargıtay’da temyiz aşamasında geçen süre tutukluluk kapsamında değerlendirilemez” yorumu getirdi.

İlk derece mahkemesince verilen kararların ‘hüküm’ niteliği taşıdığına da dikkat çeken mahkeme, ‘suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş’ ve serbest bırakıldığı taktirde ‘tekrar suç işleyeceği neredeyse tartışmasız olan’ kişilerin tekrar toplum içerisine salıverilmesinin hukuk anlayışıyla da açıklanamayacağına hükmetti.

Kararda, söz konusu kişilerin salıverilmeleri halinde kamu düzeninin bozulacağı ve toplumda ‘kendi hakkını kendi alma’ düşüncesini doğuracağı ifade edildi. ‘Suç işlemek amacıyla kurulan örgütü üye olmak, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmak, yağma’ gibi suçlardan yargılanan sanıkların başvurusunu reddeden mahkeme, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne gönderme yaparak, makul tutukluluk süresinin soruşturmanın başlamasından davanın açılmasına ve ilk derece mahkemesi kararının verilmesine kadar geçen süreyi kapsamdığını kaydetti.

Atalay: Kaçabilirler
Tahliye olduktan sonra adreslerini Diyarbakır ve Batman olarak gösteren 6 Hizbullah üyesi, adli kontrol kapsamında dün de imza vermeye gitmedi. İçişleri Bakanı Beşir Atalay sanıkların kaçabileceğini söyledi.

Diyarbakır’daki Hizbullah üyeleri Edip Gümüş, Cemal Tutar, Abdulkerim Kaya ve Fuat Balca’nın dün adreslerine en yakın karakollara gitmedikleri anlaşıldı. Batman’daki sanıklar Lütfü Sertkaya ve Mehmet Varol’un da iki gündür imza vermedikleri öğrenildi. Cumhuriyet Başsavcılığı yetkilileri “Sanıklar hakkında tutanak hazırlayıp Yargıtay 9. Ceza Dairesi’ne göndereceğiz” dedi. Bakan Atalay ise CNN Türk’te “Yargı tutuklama kararı verebilir” dedi.