Terörün artması nedeniyle alınacak önlemler Ankara’daki güvenlik toplantılarında masaya yatırılıyor. Toplantılarda tartışılan konu, terör olaylarına yönelik yürütülen soruşturmaların her ilde tek bir savcılık tarafından yürütülmesi. Bu şekilde soruşturma dosyalarının dağılmasının engellenmesi amaçlanıyor. Düzenleme gerçekleşirse terör savcılıkları ve mahkemeleri her ilde bir adliyede toplanacak ve il merkezli terör soruşturmaları bu adliyeden yürütülecek. Bu soruşturmalarla ilgili izinlerse yine aynı adliyedeki görevli hâkimliklerden alınacak.

Şu anki sistemde, bir örgüt üyesinin iki farklı adliye sınırları içinde işlediği suçlar ayrı savcılıklarca soruşturuluyor. Savcılıklar yetki sınırları içerisinde meydana gelen olaylarla ilgili izinleri yine kendi yetki alanlarına bağlı hâkimliklerden talep ediyor. HABERTÜRK, düzenlemeyle ilgili uzmanların görüşlerini aldı.

‘SIKINTI YARATABİLİR’

Emekli ceza hâkimi Yaşar YETİŞ: “Soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi için tek elden yapılmasında fiili yarar vardır. Ama bunun devamlı olması halinde bu eski sisteme dönüş olur, teknik sıkıntı yaratabilir. Eski sisteme dönüş olduğundaysa eskiden eleştiri konusu olan doğal hâkim ve yetki ile ilgili sorunlar tartışmalı olacaktır.”

‘ÖZGÜRLÜK ÖNEMLİ’

Prof. Dr. Ersan ŞEN: “Mahkemeler ve savcılıklar yönünden yargının birliğinden yanayım. Ancak geçmişte özel yetkili terör mahkemeleri hak ve hürriyetler konusunda iyi sınavlar vermedi. Bu şekilde uzmanlaşan mahkemeler daha sert ve kolay tutuklama veriyor. Kişi hak ve özgürlüğü bakımından arızalar yaşandı. Mahkemeler ve savcılar ayrışmamalı. Ancak uzmanlaşma olabilir. Bunlara bağlı olarak ayrı adli kolluk olmalı.“

‘OHAL’İ HATIRLATIR’

Avukat Ali Rıza DİZDAR: “Bu şekilde davranış Olağanüstü Hal Yasası’ndaki savcıları hatırlatır. Bu yanlıştır. Terör bürosu olmaz. Savcı, yasaları takip eden suç ve suçsuzlukları takip eden kişidir. Esas olan soruşturma savcılığıdır...Bu şekilde devam etmesi gerekir. Kaçakçılık ve vergi suçları farklıdır. Bunlar ihtisas ister. Çocuk ve kadına karşı şiddet suçları farklı olmalı. Onun dışındakileri ayıramazsın.”


Serdar KULAKSIZ / Umut TÜTÜNCÜ / GAZETE HABERTÜRK