TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, ''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı''nın görüşmeleri devam ediyor. 7'si geçici toplam 136 maddeden oluşan tasarısın, dün ''kapsam ve tanımlar'' başlıklı 1. maddesi kabul edilmişti. Bugünkü görüşmelerde ise Maliye Bakanlığına, Gümrük Müsteşarlığı'na, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen kesinleşmiş kamu alacakları ile büyükşehir de dahil belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerinin bazı alacaklarını düzenleyen 2. maddesi de benimsendi.

Buna göre, vadesi geldiği halde ödenmemiş olan ya da ödeme süresi henüz geçmemiş olan vergilerin ve gümrük vergilerinin ödenmemiş kısmı, TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi halinde, vergi cezalarından ve buna bağlı gecikme zamlarının tahsilinden vazgeçilecek. Belediyelerin su kullanım alacakları ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları da TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak yeniden hesaplanacak. Borcun ödenmesi durumunda faizleri silinecek. Uygulamadan yararlanmak isteyenlerin dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekecek.

Tasarının, kesinleşmemiş veya dava aşamasında bulunan kamu alacaklarıyla ilgili 3. maddesi de kabul edildi. Tasarının kanunlaşıp yayımlandığı tarih itibarıyla ilk derece yargı mercilerinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan ikmalen, resen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklarda; vergilerin/gümrük vergilerinin yüzde 50'si ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi ve gecikme zammı yerine, kanunun yayımlandığı tarihe kadar TEFE/ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın vergilerin yüzde 50'si ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı ve asla bağlı olarak kesilen cezalar ile bu cezalara bağlı gecikme zamlarının tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

Gümrük vergilerine ilişkin gümrük yükümlülüğü doğmuş ve idari itiraz süresi geçmemiş veya idari itiraz mercilerine intikal etmiş bulunan tahakkuklar hakkında bu hüküm uygulanacak. Kabul edilen diğer maddelere göre, tasarının kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, tasarının kanunlaşıp yayımlandığı tarihten önce başlanıldığı halde, tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine devam edilecek, bu aşamada bulunan alacaklar da tasarı kapsamında yer alacak. Tasarının kanunlaşıp yayımlandığı tarihi izleyen 2. ayın sonun kadar pişmanlıkla veya kendiliğinden yapılacak beyanlara ilişkin düzenleme de kabul edildi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeler devam ediyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, kamuoyunda ''Torba Tasarı'' olarak bilinen, ''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı''nın görüşmeleri devam ediyor. 7'si geçici toplam 136 maddeden oluşan tasarının, 4 maddesi daha kabul edildi.

CHP Malatya Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, İstanbul'da yaşanan son sel felaketinde vatandaşların borçlarının ertelenmediğini ve faiz indirimi yapılmadığını iddia ederek, ''İnsanlardan şakır şakır aldınız. Bundan daha zor durum var mıydı? Objektif kriteriniz yok. Maliye Bakanlığı bu konuda insanlara yardım etmemiştir. Ama ben burada Sosyal Güvenlik Kurumuna teşekkür ediyorum, onlar almamıştır'' dedi. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mustafa Açıkalın'ın, ''Teşekkür ederim Sayın Aslanoğlu'' sözleri üzerine CHP'li Aslanoğlu, ''Anca teşekkür edersin Sayın Başkan. Dönüp özür dilesin bu insanlardan...'' dedi.

Maliye Bakanı Şimşek'in, ''Aslında bize teşekkür etmeniz lazım. Çünkü açık finansmanını biz yapıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu bizim kesemizden...'' sözleri gülüşmelere neden oldu. Aslanoğlu da ''Ben anlamam, siz ne yaptınız Sayın Bakan'' diye konuştu. Mehmet Şimşek, kurumlar vergisi mükellefleri sayısı hakkında bilgi verdi. Şimşek, 2008'de 640 bin 679, 2009'da 640 bin 786 ve 2010'da (kasım ayı itibarıyla) 650 bin 883 kurumlar vergisi mükellefi olduğunu söyledi.
 

'Vatandaş kendi karar versin'

Tasarı kabul edildiği zaman yurttaşları bilgilendireceklerini belirten Şimşek, ''Vatandaşlar hafta sonları alışveriş merkezlerine çok gidiyor, mükellef de esnaf da gidiyor. Oralara birer stant kuralım, vatandaşımızı bilgilendirelim. Vergi ya da yapılandırma ile ilgili herhangi bir sorusu varsa onu orada cevaplayalım, biz yurttaşın ayağına gidelim. Ama sadece bilgi boyutunda. Katılır mı katılmaz mı buna kendi karar verecek, tamamen kendi takdirlerine bırakacağız'' diye konuştu.

Tasarının 6. maddesinde, verilen bir önergeyle değişiklik yapıldı. Buna göre, sadece basit usulde vergilendirilenler için vergilendirmeye esas alınacak asgari matrah, bilanço esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş tutarların ilgili yıllar itibariyle 1/10'undan, geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından oluşanlar için 1/5'inden, geliri bunlar dışında kalan diğer gelir vergisi mükellefleri için ise işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler için belirlenmiş tutardan az olamayacak.


AA