Protokolün imzalanmasıyla birlikte bundan sonra trafik sigorta kayıtları, e-Devlet Kapısı üzerinden sorgulanacak.

E-Devlet Kapısı’nı sigorta kayıtlarına açacak olan protokol, Türkiye Sigorta Birliği Konferans Salonu’nda Türksat A.Ş. Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak ve SBM Genel Müdürü Aydın Satıcı tarafından gerçekleştirildi.
 
Burada bir konuşma yapan Türksat A.Ş. Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay, “Bu hizmetlere geçtiğimiz hafta sonu itibariyle zorunlu trafik sigortası poliçe sorgulama hizmeti de eklendi. Bunu da çok önemsiyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı gibi kamu kurumların sunduğu hizmetin yanında farklı bir organizasyon olarak da Türkiye Sigorta Birliği, zorunlu trafik sigortası poliçesinde vatandaşlarımıza e-devlet kapısı üzerinden sorgulama imkanını getirdik. E-devlet kapısı sadece kamu kurumlarının verilerini vatandaşa sunma altyapısı değil aynı zamanda Türkiye Sigorta Birliği gibi kurumlarında verilerini vatandaşlarımıza sunan ve bu verileri de diğer kurumlar arasında paylaştıran bir altyapı. 10 Mayıs’ta başlayan hizmet o gün itibariyle e-devlet kapısına 13 bin kez kullanıldı” dedi.
 
E-devlet kapısında en çok kullanılan hizmetlerden bir tanesinin araç sorgulama olduğunu ifade eden Özkan Dalbay, “Araçlarımız konusunda çok hassasız. Araçlarımızın alımı, satımı ya da bununla ilgili işlemlerde e-devlet kapısının en çok kullanılan hizmeti emniyet genel müdürünün araç sorgulama hizmeti. Bir başka en çok kullanılan hizmet ise dava sorgulama hizmeti. İlk beşe giren bir başka e-devlet hizmeti de tapu bilgileri sorgulama hizmeti. Vatandaşlarımız tapuyla ilgili bir değişiklik var mı? Sahibi olduğu gayrimenkul ile ilgili bir haciz ya da benzeri işlem yapılmış mı? Bunları sorguluyor. Özellikle Türkiye Sigorta Birliği’nin sunacağı hizmetlere e büyük bir ilgili olacağını büyük bir kullanım sayısına erişeceğine inanıyorum. Türkiye bütün bu çalışmalarla kayıt dışılıktan kayıtlılığa doğru hızlı bir şekilde yol alacak” diye konuştu.
 
Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak da, “Sigortaya duyulan güvenin ve hizmet yelpazesinin artışı bir anlamda sektöre de olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Bugün itibariyle hizmete açılan trafik poliçesi sorgulaması vatandaşlarımızın plaka bilgisiyle yaptığı sorgu sonucunda kendisine ait tüm trafik poliçe bilgilerini görüntüleyebilecek. Poliçe bilgilerinin detayında hangi şirketten, ne zaman poliçe yaptırdığını, araç bilgilerini, teminat bilgilerini aynı zamanda görebilecekler” dedi.
 
Gelecek yılın ilk çeyreğine kadar tüm sigorta poliçeleri, trafik poliçelerinde olduğu gibi gerçek zamanlı olarak Sigorta Bilgi Gözetim Merkezi’nde kayıt altına alınmış olacak. Vatandaşlarımızın yurtdışında mağdur olmamaları için vize işlemleri sırasında ilgili konsoloslukların seyahat sağlık poliçe bilgilerini Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden sorgulama imkanına sağlanmış olacak. Bu uygulama ile sahteciliğin tamamen önüne geçmiş olacağız” şeklinde konuştu.
 
SBM Genel Müdürü Aydın Satıcı ise teknik tüm çalışmaların tamamlandığına dikkat çekerek, “Bugünkü imza törenimizden sonra da vatandaşlarımıza e-devlet üzerinden sigorta poliçelerini görme imkanı sunmaya başlanacaktır. Şu an aktif 3 milyona yakın poliçe yürürlükte çalışmaktadır” dedi.
 
Konuşmaların ardından Türksat A.Ş. Genel Müdürü Dr. Özkan Dalbay ile Türkiye Sigorta Birliği Başkanı Recep Koçak arasında protokol imzalandı.