Cumhuriyet Gazetesi'nden Fırat Kozok'un haberine göre, Ekranlarını sahte haham Tuncay Güney’e açarak, eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’a ve CHP’ye hakaret edilmesine izin veren TRT’ye yargıdan rekor ceza geldi. TRT Genel Müdürlüğü, Güney’in hakaretleri yüzünden Baykal’a ve CHP’ye tam 82 bin 557 TL tazminat ödedi. Kurumun uğradığı zarar, mahkeme masrafıyla birlikte 87 bin TL’ye çıktı. TRT yasasına göre, kurum kasasından çıkan bu paranın başta yöneticilerden tahsil edilmesi gerekiyor. CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, 82 bin 500 TL’nin Genel Müdür İbrahim Şahin ve ekibinden tahsil edilmesini istedi.

Bir dönem Ergenekon davasıyla ilgili açıklamaları nedeniyle tartışma yaratan ardından bir anda kayıplara karışan Tuncay Güney, 14 Ocak 2009’da TRT’de yayımlanan “Büyüteç” programına katılmıştı. Programda CHP’yi “Cesur Hırsızlar Partisi” diye niteleyen Güney, Baykal’ı da MİT ajanlığıyla suçlamıştı. Yayını yöneten İbrahim Gürkan Sarı da Güney’in iftiralarına müdahale etmemişti. CHP bunun üzerine yargıya başvurmuştu. Ankara Cumhuriyet Savcılığı kovuşturmaya yer olmadığına karar vermişti. Bunun üzerine yapılan itirazı inceleyen Sincan Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın kararını kaldırarak ceza davası açılmasını talep etmişti.

CHP, ayrıca Ankara 13. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açtığı davada da söz konusu yayın nedeniyle TRT Genel Müdürlüğü’nden CHP ve Deniz Baykal için ayrı ayrı 100’er bin TL tazminat talep etmişlerdi. Davayı görüşen mahkeme, TRT Genel Müdürlüğü’nün Deniz Baykal’a ve CHP’ye 10’ar bin TL para cezası ödemesini karara bağlamıştı. Avukatlar tutarının az olduğu, TRT de kararın bozulması gerekçesiyle Yargıtay’a başvurmuştu. TRT’nin başvurusunu reddeden Yargıtay 4. Hukuk Dairesi, TRT’nin Baykal’a 10 bin TL ödemesine ilişkin mahkeme kararını uygun görürken, CHP için ödenecek rakamı 10 bin TL’den 50 bin TL’ye çıkarmıştı.

Yargıtayın bu kararın ardından avukatlar bu kez paranın tahsili için Ankara 29. İcra Dairesi’ne başvurdu. Dairenin kararıyla birlikte TRT Genel Müdürlüğü CHP’ye ve Baykal’a yasal faiziyle birlikte 82 bin 557 TL tazminat ödemek zorunda kaldı. 4 bin 538 TL’lik mahkeme masrafıyla TRT’nin uğradığı zarar 87 bin 95 TL’ye ulaştı.
Yöneticilerden tahsil edilmesi gerekiyor

Tüm bu sürecin ardından gözler, kurum kasasından çıkan söz konusu paranın TRT yönetiminden tahsil edilip edilmeyeceğine çevrildi. Çünkü 2954 sayılı TRT Yasası’nın 28. Maddesi’nde “Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu’nun yayınları yoluyla işlenen suçlarda veya haksız fiillerde, yayın tespit yoluyla yapılmışsa, metni yazan veya sesi tespit edilen, bu metni veya tespiti fiilen kontrol eden ve yayını fiilen yöneten ve kontrol eden kişiler sorumludur. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun genel hükümlerine göre sorumlu personele rücu hakkı saklıdır” hükmü yer alıyor. TRT Programlarının Denetimi Hakkında Yönetmelik’in 12. Maddesi’nde de canlı yayınlanan programlardan programı hazırlayan, yöneten, sunan, yapımına ve yayınına izin veren ünite yetkili ve ilgili daire başkanının sorumlu olduğu belirtiliyor.


‘Şahin’den karşılansın’

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, söz konusu kararın AKP döneminde TRT’nin tarafsız kamu yayıncılığı ilkesinden vazgeçerek, muhalefete muhalefet eden bir yayıncılık politikası izlediğinin kanıtı olduğunu söyledi. İnce, şöyle konuştu:

“Bu tazminat TRT genel müdürü İbrahim Şahin ve ekibinin yanlı, yandaş kararları nedeniyle ortaya çıkmıştır. Bu nedenle bu tazminatın her kuruşu bu yayına izin verenler ve yapanların cebinden çıkması lazım. Aksi halde bu tazminat halkın parasından ödenecek, böylece halk cezalandırılmış olacak. Dolayısıyla bu para CHP’lilerin de cebinden çıkacak. Bu zararı neden olanlar karşılamalıdır.”