Metin Arslan Ankara / Fatih Karakılıç Bursa  

TSK mayınlarını döşemekle suçlanan Tuğgeneral Zeki Es, Genelkurmay Askerî Mahkemesi tarafından tutuklanarak Mamak Askerî Cezaevi'ne konuldu. Genelkurmay Askerî Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı görevini yürüten Zeki Es'in önceki gün akşam saatlerinde cezaevine gönderildiği bildirildi. Tuğgeneral Es'i, "Kahrolacak bir şey yok. Birileri ufak tefek hata yapacaktır." sözleriyle teselli eden Tümgeneral Gürbüz Kaya hakkında ise herhangi bir tutuklama kararı çıkmadı. Tümgeneral Kaya, Harita Genel Komutanlığı'na vekaleten atanmıştı.

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Kaya'nın terfisini imzalamayan Başbakanlık işleminin yürütmesini durdurmuştu. Hakkari Çukurca'da 27 Mayıs 2009 günü 6 askerin şehit düştüğü mayın patlaması soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı. Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında, halen Bursa Jandarma Bölge Komutanlığı görevini yürüten Tuğgeneral Zeki Es'in tutuklandığı kaydedildi. Es'in önceki gün akşam saatlerinde Mamak Askeri Cezaevi'ne konulduğu öğrenildi.

Çukurca'da yaşanan mayın patlaması sonucu şehit olan 6 asker için Genelkurmay Başkanlığı yaptığı açıklamada askerlerin bastığı mayını teröristlerin döşediğini duyurmuştu. 6 askerin şehit olduğu mayın patlamasıyla ilgili Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı'nın resmi uydu telefon kayıtlarında dönemin Hakkari Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es'in üç adet telefon görüşmesi internete düşmüştü. Görüşmelerde Tuğgeneral Es, komutanı Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'ya mayınları bizzat kendisinin döşediğini itiraf ediyordu. Tümgeneral Kaya ise "Hiç önemli değil. Kahrolacak bir şey yok. Bu mücadelenin içerisinde birileri ufak tefek hata yapacaktır." diyordu.

Ses kayıtlarının ardından şehit ailelerinin suç duyurusu üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada mayınların TSK'ya ait olduğu Jandarma'nın kriminal raporuyla ortaya konulmuştu. Savcılık, görevsizlik kararıyla dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığı'na göndermişti. Şehit aileleri askeri savcılığın soruşturmasından uzun süre ses çıkmaması üzerine Genelkurmay önünde protesto gösterisi yapmak istemişti. YAŞ toplantılarının sürdüğü Genelkurmay binası önüne yaklaştırılmayan şehit aileleri TBMM önünde açıklama yapmıştı. Aileler, Es ve Kaya'nın görevden alınmasını istemişti.

İşte skandalı ortaya çıkaran diyaloglar

6 Mehmetçik'in hayatına mal olan vahim olay, Hakkâri Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile o dönemde Çukurca Tugay Komutanlığı görevinde bulunan Tuğgeneral Zeki Es arasındaki telefon konuşmasının internete düşmesiyle ortaya çıkmıştı. İşte o skandal konuşma:

Zeki Es: Komutanım uzaktan komutalı değil. Maalesef.

Gürbüz Kaya: Değil mi?

Z.E: Değil komutanım. Uzaktan komutalı değil. Biliyorsunuz bunları korumak için ben burada sıkıntılı oldukları için kendim risk alarak geldim. Bizzat kendim yerleştirdim. Rütbelileri tek tek çağırdım, gösterdim. Bütün bölük komutanları birbirine devretsin dedim. Hep böyle tekmil verdiler devrettik diye. Ama komutanım bu büyük bir olasılıkla bizim, yani sabah buraya gelmenizde yarar var komutanım.

G.K: Kolordu komutanı gelecek sabah erken saatlerde onla beraber gelicem.

Z.E: Komutanım kolordu komutanımızla bu konuyu paylaşmanızda yarar var. Ben tamamen sorumluluğu almaya hazırım komutanım; onu bütün samimiyetimle söylüyorum.

G.K: Hepimiz alırız o konuda tereddüdümüz yok.

Z.E: Komutanım benim niyet maksadımı biliyorsunuz. Ben bu çocukları koruyayım diye onları döşedim. Ama onlar demek ki bu hassasiyeti o kadar yırtınmama rağmen göstermemişler. Komutanımızla da bir paylaşırsanız komutanım ben sabahleyin sıkıntıda kalabilirim. Yani olduğu gibi paylaşmak durumunda kalabilirim. Komutanım sizi böyle sıkıntıya soktuğum için kahroluyorum.

G.K: Yok, yok hayır öyle bir şey, hiçbir sıkıntı yok bak hiçbir sıkıntı yok. Hayır, hayır, hayır hiçbir sıkıntı yok. Biz aynen planladığımızı tekrar uygularız. Sen merak etme hiç onda bir sıkıntı yok.

Z.E: Yarından itibaren de harekatımızı uygulamak için hazırız komutanım bunu da belirteyim. Yarın akşama kadar atarız üzerimizden bu sıkıntıyı. Ama bu sıkıntıdan dolayı ben kahroluyorum.

Hakkâri Çukurca'da 27 Mayıs 2009 günü 6 Mehmetçiğin şehit düştüğü mayın patlaması soruşturmasında önemli bir gelişme yaşandı.
 

G.K: Hiç önemli değil. Kahrolacak bir şey yok. Ben bir şey söyleyeyim. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Burada hayatımızı ortaya koyup mücadele veriyoruz. Bu mücadelenin içerisinde birileri ufak tefek hata yapacaktır. Bunun bedeli belki ağır olacaktır.  (Zaman)