Anayasa Mahkemesi’nin DTP hakkında verdiği kapatma kararı ile birlikte vekillikleri düşen Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk’un Meclis’e dönme başvurusu, yetkisizlik gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne havale edildi. Anayasa hukukçusu Osman Can, “Bu kararı Anayasa Mahkemesi veremez. Değişen Anayasa’ya göre TBMM Başkanlığı, Türk ve Tuğluk’a ‘yeni anayasaya göre vekilliğiniz iade edilmiştir. Buyurun kimlikleriniz’ demesi gerekirdi” dedi. Türk ve Tuğluk’un vekilliğe dönüş talebiyle TBMM Başkanlığı’na yapılan başvuru, olumsuz sonuçlandı. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, verdiği yanıtta “Karar verecek merci, TBMM veya TBMM Başkanlığı olmadığından, talebiniz hakkında yapılabilecek bir işlem bulunmamaktadır’’ diyerek, topu Anayasa Mahkemesi’ne attı. Karara tepki gösteren BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, “Meclis Başkanlığı, topu taca atmıştır. Aldıkları karar siyasidir. Bundan sonraki süreç B planıdır.

Hukukçularımız, anayasal yargıda bu konuda girişimde bulanacak. C planımız, AİHM’de açılan davaya, bu süreci getirmek olacak. D planı da Avrupa Parlamentosu’nun 700 parlamenterine teker teker mektup yazacağız” dedi.


Vekillik hakları iade edilmeliydi

Taraf’a konuşan Anayasa hukukçusu Osman Can, kararı yanlış bulduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bunu Meclis’in halletmesi gerekir. Değişen anayasa ile birlikte bu kişilerin vekillikleri otomatik olarak zaten geri geldi. Ne mahkemenin ne de parlamentonun diyeceği herhangi bir şey var. Mahkemenin bunların milletvekilliğini sona erdirmek için bir kararı yok ki. Burada milletvekilliğini düşüren irade Anayasa Mahkemesi değildir.

Mahkemenin iradesi olmadan ‘ben milletvekilliğini iade ediyorum gibi bir tutum bir söylem içinde olamaz. Aslında çok net bir açıklık var, oda şu: Anayasa gereği milletvekilliği düşüyorsa bu anayasanın değişmesiyle birlikte o milletvekilliği düşen milletvekillerinin milletvekilliği otomatik olarak geri geliyor. Yani bunu ortadan kaldıran anayasadır yine geri getiren anayasadır. Dolaysıyla bu konuda Meclis Genel Kurulu’nun bir karar almasına gerek yok. Bu konuda Meclis Başkanı’nın ‘Ha evet anayasa değişti o halde buyurun imza yetkiniz şu giriş kartlarınız bu diyerek vekillik haklarını iade etmesi gerekir. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı alması zaten başlı başına AİHM’lik. Yani şimdi burada Meclis Başkanı’nın reddetmesi etmesi ve bu konuda bir dönüş sağlamaması da başlı başına AİHM’lik karardır.”




Taraf