Ahenk Hukuk Derneği'nin 'fişleme' ile ilgili suç duyurusunu karara bağlayan İzmir Cumhuriyet Savcısı İlhami Başkurt, Gülgün'ün kimlik bilgilerine yer vermeden gönderdiği cevabî yazıda şu değerlendirmeyi yaptı: "Söz konusu raporlar doğru olsa bile güvenlikten sorumlu Ege Ordu komutanına verildiği için suç sayılmaz."

İzmir'deki çeşitli okullarda milli güvenlik derslerine giren Gülgün, 11 Kasım 2006'da hazırladığı raporda idareciler ve öğrenciler ile ilgili bilgiler veriyor. Dönemin Ege Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık'a sunulan raporda, Gaziemir Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret eden yabancı konukların olduğu, bazı öğrencilere ABD'den zarflar geldiği ileri sürülüyor. İmam hatip okullarında Atatürkçü öğretmenleri yıldırma politikasının izlendiği belirtilen raporda, İzmir Kız Lisesi müdiresinin 'şeriatçı' olduğu iddia ediliyor. Savcının kararı üzerine harekete geçen Ahenk Hukuk Derneği, Başkan Hayati Selamet imzasıyla bir üst mahkeme konumundaki İzmir Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz dilekçesi verdi. Soruşturmanın hiçbir inceleme yapılmadan sonuçlandırıldığı savunulan dilekçede, şu görüşler dile getirildi: "Cumhuriyet savcılığının varlık nedeni suçu ve suçluyu araştırmaktır. Hiçbir araştırma yapmadan, haberi kaleme alanı dinlemeden, raporları sormadan bunun dayanaktan yoksun olduğunu, kulaktan duyma bilgiler ile nasıl söyleyebilirsiniz? Böyle bir keyfilik ve kolaycılıkla suç veya suçlu ortaya çıkarılabilir mi? Cumhuriyet savcısı mutlaka haber kaynağını araştırmalı ve soruşturmalıdır. İnceleme yapmaksızın verdiği karar hukuka aykırıdır."

İtiraz dilekçesinde savcı tarafından dile getirilen, 'Kişisel verileri Ege Ordu komutanı toplatabilir' açıklamasının da gerçeği yansıtmadığının altı çizildi: "Hiçbir kimse hukuka aykırı olarak kişisel veri toplayamaz, kaydedemez, başkasına veremez. Aksine hareket suçtur." Dilekçenin gönderildiği Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi itirazı inceleyerek olayla ilgili kovuşturma yapılıp yapılmamasına karar verecek.



Zaman