Eray EROLLU/AHT


Kahramanmaraş olaylarının 32'nci yıldönümünde düzenlenen anma etkinlikleri için Türkiye'ye gelen Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gözaltına alındı. Akşam 20.30'da Köln'den gelip yurda giriş yaptığı sırada gözaltına alınan Turgut Öker'in, hakkında bir yakalama kararı bulunduğu öğrenildi. Atatürk Havalimanı Polis Merkezi'nde tutulan Öker'in, işlemlerinin tamamlanmasının ardından sabah adliyeye sevk edileceği belirtildi.

Öker'in, Kahramanmaraş'ta 19-24 Aralık 1978'de meydana gelen ve 100'ü aşkın insanın hayatını kaybettiği olayların yıldönümü nedeniyle, pazar günü Alevi Bektaşi Federasyonu tarafından düzenlenecek anma etkinliğine katılacağı öğrenildi.

Turgut Öker
1961 yılında Sivas'ın Yıldızeli ilçesine bağlı İslim Köyü'nde doğdu. 1973 yılında Almanya'nın Hamburg kentinde işçi olarak çalışan ailesinin yanına gitti. Kısa bir süre sonra Türkiye'de yatılı Ulaş Ziraat Meslek Okulu'na gönderildi. Ardından İstanbul Kartal'da lise öğrenimini tamamladı. 1980'de tekrar Almanya'ya döndü. Lüneburg'da yabancılara yönelik çalışmaları sonrasında Lüneburg Fachhochschule'de sosyal danışmanlık eğitimini tamamladı ve 8 yıl Hamburg'ta sosyal danışman olarak çalıştı. 1992-1993 yılında Hamburg Alevi Kültür Merkezi Başkanlığı, 1993'den 1996'ya kadar Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Sekreterliği yaptı. 2000 yılının Ocak ayından bu yana AABF Genel Başkanlığı'nı yürüten Turgut Öker, 2002 yılından beri de AABK Genel Başkanlığı yapıyor. Öker evli ve iki kız babası.