FUHUŞ ve şantaj yoluyla askeri casusluk davasında karar çıktı. 11 sanık hiç ceza almazken 44 sanık çeşitli oranlarda hapis cezasına çarptırıldı. 1 sanığın dosyası ise ayrıldı.İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, Türkiye’de ilk kez, ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri’ ve ‘açıklanması yasak belgeleri’ temin etmek suçlarından sanıklara ceza yağdırdı. Sabahki oturumda sanıklara son sözlerini sorduktan sonra duruşmaya ara veren Mahkeme Başkanı Metin Özçelik, aranın ardından kararı açıkladı. TCK 326 ve 327 (devletin güvenliğine ilişkin belgeler ve açıklanması yasak belgeleri temin etmek) gibi maddelerde Türk hukuk tarihinde ilk kez karar verildiğini belirten Başkan Özçelik, “Bu yönde istifade edeceğimiz eski bir karar yoktu. Hepimiz insanız. Bizim de hata yapma ihtimalimiz var” dedi ve tüm sanıkların fuhuş ve askeri casusluk suçlamasından beraat ettiğini söyledi.
 
İddianamenin bir numaralı sanığı emekli Albay İbrahim Sezer, ‘örgütü üyeliği’nden 2 yıl 6 ay, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’den 1 yıl 6 ay, ‘haberleşme gizliliğini ihlal’den 1 yıl 6 ay 22 gün, ‘kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirme’den 2 yıl 6 ay, ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmekten 7 yıl 6 ay hapis cezası aldı. Sezer toplamda 15 yıl 7.5 ay hapis ve 3 bin TL para cezasına çarptırıldı.
 
TÜBİTAK Güvenlik Daire Başkanı Yücel  Çipli de, ‘örgüt üyeliği’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı kaydetme’, ‘devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek ve ‘açıklanması yasak belgeleri temin etmek’ suçlarından 13 yıl 6 ay hapse çarptırıldı. TÜBİTAK yöneticisi Merdan Metin, 8 yıl 4 ay ceza aldı.
 
Sanık 2 kadın subaya da ceza çıktı
 
Davanın iki kadın subayına da ceza verildi. Yüzbaşı Yekdane Ebru Ercüment’e, ‘örgüt üyeliği’, ‘özel hayatın gizliliğini ihlal’, ‘kişisel verileri hukuka aykırı kaydetme ve ele geçirme’ suçlarından 9 yıl 2 ay, Yüzbaşı Ebru Bozkurt ise ‘örgüt üyeliği’ ve ‘açıklanması yasak belgeleri temin etmek’ suçlarından  5 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Tutuksuz sanık Tuğamiral Şafak Yürekli, ‘örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek’ suçundan 1 yıl 4 ay ve ‘yasaklanan bilgileri temin etmek’ suçundan 1 yıl 3 ay olmak üzere toplam 2 yıl 7 ay 20 gün hapis cezası aldı. Tuğamiral Fahri Can Yıldırım ‘örgüt üyeliği’ suçundan beraat etti. Gölcük Donanma Komutanlığı’nda odasında arama yapılan sanık Binbaşı Kemalettin Yakar ise tüm suçlardan beraat etti. Yakar halen Poyrazköy ve Balyoz davaları sanığı.



Star